Fotograf: Mikhail Metzel/Jonas Ekströmer

Telia världens tionde mest kontroversiella företag

TeliaSonera är världens tionde mest kontroversiella företag 2012. Företaget har under året associerats med mutor, korruption, penningtvätt, kränkning av mänskliga rättigheter och delaktighet i förtryckande regimer, enligt RepRisk.

RepRisk presenterar idag sin lista över världens tio mest kontroversiella företag 2012. Listan bygger på nyheter och rapporter om företagens miljörisker, sociala ansvarstagande och bolagsstyrning, och såväl verkliga överträdelser som anklagelser räknas in. Företag som figurerat flitigt i tvivelaktiga sammanhang hamnar överst på listan, och klassas som de mest kontroversiella.

TeliaSonera har associerats med mutor, korruption, penningtvätt, kränkningar av mänskliga rättigheter och delaktighet i förtryckande regimer.
Under de senaste 12 månaderna, har TeliaSonera upprepade gånger kritiserats för sitt påstådda nära samarbete med säkerhetstjänsterna i auktoritära stater som Kazakstan och Vitryssland, där Telia anklagats för att ha bistått myndigheterna i övervakningen av oppositionsgrupper.

I Turkiet anklagades Turkcell, där TeliaSonera har 38 procent ägande, för att ha hjälpt Turkisk polis att avlyssna telefonsamtal, som sedan använts för att väcka åtal mot fackliga representanter.

I Tadzjikistan anklagade bland annat Reportrar utan gränser TeliaSonera och dotterbolaget Tcell för att ha blockerat nyhetsportaler i Tadzjikistan på order av regimen.

Därtill kommer de 144 miljoner kronor som Telia tvingades böta för det påstådda missbruket av sin dominerande ställning på marknaden mellan 2000 och 2003. De aktuella mutanklagelserna som riktats mot TeliaSonera efter bolagets affärer i Uzbekistan och Nepal har såklart bidragit till att företaget nu föräras plats tio på listan över världens mest kontroversiella företag 2012.

Det mest kontroversiella företaget 2012 var tygtillverkaren Tazreen Fashions. Företaget hamnade i rampljuset i slutet av 2012 efter att en av fabrikerna i Bangladesh drabbats av en brand där 112 arbetare dog och många fler skadades.

Enligt rapporter hindrade företagets chefer de anställda att lämna sina platser när branden började. Överlevande har rapporterat om låsta nödutgångar och blockerade trappor och många anställda tvingades hoppa för att fly lågorna.

Hela listan över världens mest kontroversiella företag 2012:
1. Tazreen Fashions Ltd
2. Olympus Corp
2. Lonmin PLC
4. News Corp Ltd
4. Samsung Group
6. HSBC Holdings PLC
6. Reebok International Ltd
6. ING Bank NV
9. Wyeth LLC
10. TeliaSonera AB

(Källa: RepRisk)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST