Fotograf: Joachim Lundgren

"Pär blir helt besatt och lär sig allt om det"

Svenska Pan Capital har tjänat miljarder på robothandel. Nu satsar firmans skygge grundare Pär Sandå mer långsiktigt - och långt från börsskärmarna. I all tysthet har han kontant köpt en hel by vid Floridas strandlinje. En miljardsatsning som gjorts till vrakpris i den amerikanska fastighetskraschens spår - och som förmodligen blir ännu en lyckosam investering när huspriserna nu tar fart igen.

Att någon som arbetar med bolaget skulle vara pådrivande i valet av denna inriktning tycks inte vara fallet, däremot lyfts det fram att det är en affärsmässigt tilltalande kundkrets, som visserligen ställer höga krav men är villiga att betala.

Karen Johnsson betonar med emfas att det är en tillåtande, öppen och familjevänlig miljö man vill skapa i byn, med ledorden fred, kärlek och lycka.

"Detta är väldigt viktigt för Pär", säger hon.

Den stora investeringen i byn gör Pan Capital till sannolikt den största svenska investeraren som satsat på en gaypublik.

Några löften om vad som kan väntas fram-över vill hon inte lämna.

"Vi vill inte att någon ska få några förhoppningar - vi lovar hellre mindre och levererar mer."

Till en början drevs fastighetsprojektet i liten skala. Men till slut slog Karen Johnson bakut och ville att man skulle agera som det stora bolag man är. Det har bildats ett holdingbolag, North Beach Village Group, med dotterbolag för bygg-, administration-, underhåll- och restaurangpersonal. Det är skarpt läge och alldeles inpå knuten finns två stora konkurrenter med betydligt högre prisläge. På strandpromenaden alldeles öster om byn ligger lyxhotellen W och Hilton.

En riktning för North Beach Village har stakats ut.

"Vi ska vara allt annat än South Beach", säger hon om partydestinationen och talar hellre om lugn och frid.

Den typen av tal gör det än tydligare vilket tvärt kast det är från de globala aktiemarknaderna till att skapa en by där ena hälften av besökarna är gay och andra hälften familjer.


Foto: Joachim Lundgren

Vad säger denna satsning om det oerhört lönsamma Pan Capital?

Den storväxte byggarbetaren Dan håller på att kånka bråte i det snart färdigställda hotellet. Eller var det lägenhetshotell? Att hålla koll på alla pågående projekt är svårt. Det exakta antalet lägenheter och hotell hänger på vilken person eller börstrader som räknar, visar det sig.

"Pär har tänkt sig det lite som trading, att ha en mix med kort- och långvariga gäster. Dessutom att hotellen ska kunna omvandlas till lägenheter, så vi har försökt renovera och bygga om så att möjligheten finns. Därför har vi satt in kök och sådant", säger Karen Johnson innan hon växlar några ord med Dan.

Hon är osäker på om bolaget för närvarande är lönsamt, då hon inte är uppdaterad på siffrorna eller involverad i prissättningen av rummen.

"I januari fick jag nog, det går inte att ha koll på allt i ett så här stort bolag", säger hon. Men hon svarar på allt annat hon vet. Vad kostade det hotellet, frågar jag när vi går förbi en av de mindre fastigheterna. Svaret: 500-600 000 dollar - alltså runt 4-4,6 miljoner kronor.

"Jag vet, det är galet. Bara marken är värd så mycket", säger hon.

Efter varje köp har man varit tvungen att renovera för säg minst motsvarande en miljon kronor. Vissa objekt för flera miljoner kronor. De har visat sig vara fallfärdiga. När de tittat efter i väggar som luktat konstigt har det visat sig vara rör lagade med en hopvirad strumpa och tejp. Upprustningarna var helt nödvändiga, menar hon.

"Vi vill inte vara någon slumvärd, men samtidigt vill vissa hyresgäster inte betala högre hyra", säger hon om renoveringarna av lägenheterna.

Ljuspunkten har varit att den nedtryckta fastighetsmarknaden gör att arbetskraften är billig. Och just nu under försäsongen har man dessutom lagt in en extra växel inför högsäsongen i januari och februari. Byggarna ska hinna klart så mycket som möjligt och arbetar även denna annars halvlediga dag.

Stort fokus läggs också på att göra det mer tilltalande för fotgängare i området. De har tittat på hur Tony Goldman, som står bakom Miami Beach, arbetade för att skapa en god atmosfär.

"Pär blir helt besatt och lär sig allt om det", säger hon om hur det gick till när man gav sig in på okända vatten.

Hon avslöjar att hemligheten är att skapa platser där människor kan slå sig ner och titta på andra människor. Det kräver promenadvänliga gator, kaféer med god utsikt och så vidare. Därför försöker man få till stånd att skapa en gågata på en del av Breakers Avenue.

Från det globala till det superlokala, Pär Sandå och hans anställda har blivit helt uppslukade av fastighetsutveckling.

"En del miljardärer som tjänat ihop sina pengar sitter sedan på sin lyxjakt. Pär är inte sån. Han är kreativ och vill testa olika saker", säger Karen Johnson och berättar att beslutet att driva en restaurang intill Royal Palms kom till efter att ha övertygat borgmästaren att ge tillstånd för restaurangbygge.

Hon berättar att Pär Sandå utmanar henne genom att anordna event, testa att öppna ett kafé i området och testa att hålla i egen catering. Lyfter det småskaliga växlas det upp snabbt och med full kraft. Hotell renoveras i blixtfart, en restaurang ska öppnas bakom Royal Palms och de ligger på, och i kraft av storleken på investeringarna får även stadskontoret att skynda på, även om tillstånd tar tid.

"Vi har fått staden att ändra i sin detaljplanering så att vi nu kan öppna restaurangen", säger hon.

Det kvicka arbetet framåt tycks vara talande för bolaget, och säger kanske mer om bolaget än utefter vilken tradingstrategi det arbetas denna månad.

En snabb titt bland mäklarna i Florida visar att fastighetspriserna det senaste året stigit med nästan 10 procent. Frågan är när och om avsikten är att avyttra byn när allt är färdigrenoverat och byggt. "Nej", säger Karen Johnson. "Jag tror inte att Pär ens tänkt så långt. Han drivs av sin vision för byn." â– 

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant