Fotograf: Micke Lundström

"Det handlar om att motivera människor"

Industrivärdens vd Anders Nyrén föreslås idag bli ny ordförande för Handelsbanken. Men vem är han egentligen? I Veckans Affärers intervju från i höstas berättar Nyrén om sitt temperament, upplevelserna från 11 september och relationen till kungen.

Anders Nyrén gillar USA och har pluggat i Kalifornien.

"USA har sina för- och nackdelar. Man får energi när man varit där, men det finns också ett modernt USA som inte utvecklar sig helt som man skulle önska. Segregationen har ökat och precis som Kina är det ett tufft samhälle."

För ett år sedan var amerikanerna mer bekymrade för Europa än européerna själva, de trodde att euron skulle spricka, berättar Anders Nyrén. Samtidigt oroade sig européerna för den amerikanska ekonomin.

"Vi är oroade för ett annat stort land. Jaha, vilket är det då, undrade amerikanerna och blev mycket förvånade när vi sade USA", berättar Anders Nyrén skrattande och konstaterar att utsikten alltid beror på var man befinner sig.

"Tyvärr lever vi fortfarande i skuggan av en eurokris som delvis är onödig och delvis nödvändig", konstaterar han i sin omvärldsanalys som vd för Industrivärden.

"I år når den övriga världen inte den tillväxt vi hoppades på. USA går åt rätt håll, men Bricländerna växer inte längre lika snabbt. Och Kina växer inte heller lika snabbt som tidigare."

Foto: Micke Lundström

Bakom dagens problem ligger en brist på politiskt ledarskap och en felkonstruerad valutaunion, anser han. Det råder en dragkamp mellan politiker och marknad. Politikerna försöker mödosamt komma överens och marknaden vill snabbt ha svar efter varje möte. Det går inte ihop.

På frågan om européerna ändå inte är en samling drömmare så säger han:

"Europa är en gammal världsdel och jordklotets rikaste kontinent om man räknar all samlad förmögenhet. Men euron har gjort det möjligt att konsumera framtida konsumtion i dag genom att skuldsätta sig. Det är lite besvärande att nu när det är som värst så gör vi fel, man kan inte spara sig ur krisen. Man måste stimulera sig ur krisen."

"Under hösten får eurokrisen inte sin slutliga lösning, men steg mot en stabilisering kommer att tas", tror Anders Nyrén.

Han är som person känd för sin förmåga att identifiera komplexa sammanhang och snabbt lösa problem. En av hans gamla kolleger konstaterar också att "Anders är en hederlig och hårt arbetande person med få synder och svagheter".

Anders Nyrén hade en trygg uppväxt i Bromma, pappan var bankdirektör, först i Handelsbanken och senare i Götabanken. Hans bror Jonas arbetar inom Bonniersfären, hans ena syster är läkare och den andra arbetar på Indiska. Hans fru Ulrika är utbildad sjuksköterska, men sjunger jazz och han umgås fortfarande med samma kompisgäng som en gång träffades när de var 14-15 årsåldern.

Nyligen följde Anders Nyrén med kungen på en av IVA:s delegationsresor till Tjeckien och prins Daniel har besökt Industrivärdens kontor. Han tycker det är "hedersamt och trevligt".

"Sverige är ett relativt litet land. Och når man en viss position så följer vissa uppdrag med."

År 2011 utsågs han till årets forskningsfrämjare på Handelshögskolan.

"Det gjorde mig glad. Förra veckan var jag med på ett seminarium på Handels och försökte utmana akademien lite."

För fyra år sedan orsakade Anders Nyrén viss uppståndelse i medierna. Skälet var hans eget anställnings- och pensionsavtal som innebär att om han pensioneras vid sextio års ålder och lever till åttio års ålder beräknas han få ungefär 100 miljoner kronor. Trots uppmärksamheten kring avtalet ser det ännu likadant ut.

Anders Nyrén vill själv inte kommentera avtalet.

"Det får du i så fall fråga Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf om." 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST