Norska oljefonden näst största ägare i Volvo

Efter Renaults utförsäljning av Volvoaktier i december, blev Industrivärden största ägare i Volvo som därmed på nytt var ”svenskt”. Men nya data från SIS Ägarservice visar att Norge vill ha ett finger med – norska oljefonden köpte nämligen en stor del av Renaults aktier.

Sedan början av december har fonden köpt 18 miljoner Volvoaktier, värda 1,7 miljarder kronor räknat på dagens kurs, rapporterar Dagens Industri idag.

Därmed är oljefonden med sina 4,7 procent - nu näst största ägare i Volvo efter Industrivärden, som äger 6,2 procent i fordonsjätten.

Det svenska investmentbolaget är dock betydligt mäktigare än oljefonden, då Industrivärden har 18,7 procent av rösterna mot oljefondens 4,9 procent, skriver DI.

Den norska oljefonden är världens största, och förvaltade vid slutet av tredje kvartalet ett kapital på 4300 miljarder kronor.

Trots att fonden nu investerar totalt 9,1 miljarder kronor i Volvo, tillhör det inte ett av de större innehaven. På den listan finns namn som Nestlé, Royal Dutch Shell och Apple, skriver Dagens Industri.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.