Robert Andreen upptaxerades med 298 miljoner Fotograf: Robert Henriksson

"Skatteverkets korståg mot riskkapitalet saknar lagstöd"

Skatteverkets korståg mot riskkapitalisterna strider mot gällande lagstiftning och är ett stort samhällsekonomiskt hot, skriver professor Sven-Olof Lodin, professor i finansrätt vid Stockholms Universitet.

Efter en granskning av riskkapital-branschen valde Skatteverket att upptaxera ett stort antal riskkapitalister. Exempelvis upptaxerades 34 nyckelpersoner vid IK Invest och Nordic Capital med totalt 2,6 miljarder kronor.

Agerandet kritiseras nu av professor Sven-Olof Lodin som på dagens DN Debatt skriver att Skatteverket agerat i strid mot gällande lagstiftning.

Fokus för Skatteverkets granskning har varit riskkapitalbolagens beskattning av så kallad carried interest , en vinstdelning som direktörer och nyckelpersoner på bolagen får del av efter framgångsrika bolagsförsäljningar.

Sven-Olof Lodin skriver i sin debattartikel att de ersättningar som Skatteverket har upptaxerat inte alls bör betraktas som carried interest , och menar att Skatteverket därmed avviker från den ekonomiska och juridiska verklighet som den skatterättsliga bedömningen är bunden av.

Skatteverkets agerande gör att det blir i det närmaste omöjligt att i framtiden bedriva riskkapitalverksamhet i Sverige , menar Lodin.

Enligt honom står riskkapitalfonderna för 30 procent av allt utländskt kapital som årligen investeras i Sverige. Därför är frågan om beskattning av riskkapitalisternas inkomster inte enbart av intresse för sksattespecialister, utan av stor samhällsekonomisk betydelse , skriver Sven-Olof Lodin..

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.