Robert Weil, Per Josefsson och Robert Andén Fotograf: Scanpix

De rikaste riskkapitalisterna

De förmögenheter som är svårast att uppskatta är som vanligt riskkapitalisternas och fondförvaltarnas.

Själva konstruktionen av ett private equity-företag försvårar uppskattningen av riskkapitalisternas förmögenheter rejält, men Skatteverket har gett lite hjälp på traven genom upptaxeringen av 34 medarbetare på IK och Nordic Capital.

Björn Savén som tillsammans med Kim Wahl och Harald Mix startade IK Investment Partners på 1980-talet har för åren 2006 2009 blivit upptaxerad av Skatteverket med svindlande 875 miljoner kronor.

Med en skattesats på 50 procent skulle det innebära inkomster från tjänst på närmare 1,8 miljarder kronor. För de fyra åren.

Exakt hur mycket riskkapitalisterna tjänar vet bara de själva, men Skatteverkets upptaxering indikerar att VA:s uppskattningar av riskkapitalisternas förmögenheter troligtvis inte är överskattningar.

När det gäller fondförvaltarna och då framför allt Sveriges mest framgångriska team på Brummer & Partners är det något lättare att skaffa sig en rimlig uppfattning om hur mycket pengar de dragit in. Räntesnurror i skatteparadis är inte en del av affärsmodellen.

Peter Thelin, Per Josefsson och Bo Börtemark som under många år varit del av det framgångsrika förvaltarteamet på Brummer & Partners har i år dragit in hisnande 4,3 miljarder kronor i den nya hedgefonden Carve. Den höga summan gör Carve till den största hedgefond som lanserats i Europa i år.

Enligt obekräftade uppgifter ska var och en av grundarna och även Patrik Brummer ha satsat så mycket som en halv miljard kronor vardera.

Lista: De rikaste riskkapitalisterna

 

RANK NAMN BOLAG MDR KR
19 Thomas Sandell Castlerigg 8
36 Robert Weil Proventus 3
47 Patrik Brummer Brummer & Partners 2
57 Björn Savén IK 2
82 Per Josefsson Brummer & Partners 2
83 Peter Thelin Brummer & Partners 2
104 Conni Jonsson EQT 1
107 Robert Andrén Nordic Capital 1


Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST