2 av 3
Bildspel: Adepten Magdalena Jennstål (Hungerprojektet) med mentor Lena Ahlström (Ledarstudion Fotograf: Rickard Kilström

Så tar vi nästa steg i mentorprogrammet

Efter fyra år och med 1 260 personer i nätverket vidareutvecklar nu VA och Novare mentorprogrammet. Nytt från nästa års program är praktiska caseutmaningar.

Nu är det verkligen den rörelse vi velat skapa , sa Susanne Ekström på Novare, när hon inledde årets sista träff i mentorprogrammet. 

Nästa års program, som drar igång i mars, ska även innehålla samhällsutmaningar som deltagarna får ta tag i som praktiska case.

Så att vi tillsammans lär oss lösa framtidens utmaningar och skapar nya affärslösningar.

Hon uppmanade också adepterna att se till att, på det sätt som fungerar bäst i deras egen tillvaro, säkra upp den investering som programmet inneburit:

Låt det inte stanna här utan fundera över hur du ska ta det här året vidare .

Vad krävs då för att ett mentorskap ska lyckas och bli bra? var frågan för dagens samtal.

Enligt flera mentorer och adepter som Veckans Affärer pratade med är en sak grundläggande: personkemi. Som i de flesta relationer mellan människor är förtroende och tillit oerhört viktigt. Den matchning som görs i inför varje nytt program är avgörande. Fungerar inte matchningen ska man byta mentor.

Mentor Lena Ahlström och hennes adept Magdalena Jennståhl, på Hungerprojektet, tycker att de blivit en hand i handske-matching.

Vi har fått en väldigt nära relation , säger Lena Ahlström.

Så sökte Jennståhl också mentor med tydliga önskemål:

Jag behövde få hjälp med att kanalisera min energi och bli tydlig i min kommunikation , säger hon.

Vilket var en väldigt tydlig kompetens hos Ahlström som driver ledarskapsföretaget Ledarstudion.

Och jag är väldigt stolt över att se en så stark och tydlig person prata så fokuserat och övertygat om sitt projekt idag , säger Lena Ahlström.

När matchningen väl är på plats gäller det för adepten att vara drivande och ta ledartröjan i relationen. Katarina Cooper, projektledare på Harbourfront, bokade in träffarna med sin mentor Annika Grindborg, vd för Aco, för hela året redan vid start. Sedan har hon skickat mejl med vad hon vill ta upp inför varje möte. De har diskuterat både praktiska frågor, strategier och relationer.

Jag har försökt vända på hennes tankar och visa saker från en annan sida. Man behöver kunna ställa sig lite utanför, vid sidan av, ibland, och se på sig själv utifrån , säger Annika Grindborg.

Vilket är det som Katarina Cooper också upplever som den främsta lärdomen av året:

Jag har lärt mig lita på mig själv .

Sista dag för ansökan till nästa års program är den 28 februari.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST