Fotograf: Rickard Kilström

Falkengrens bästa råd till nya talanger

Förändringsbenägenhet. Att snabbt kunna anpassa sig till nya förutsättningar. "Det är avgörande", sa SEB:s koncernchef Annika Falkengren när hon pratade om Sveriges konkurrenskraft i världen på avslutningen VA:s och Novares mentorprogram 2012.

Annika Falkengren var huvudtalare på avslutningsträffen för adepter och mentorer i VA:s och Novares mentorprogram 2012 och gav sin syn på Kinas tillväxt, Sveriges konkurrenskraft och hur man rider ut en bankkris (läs en längre artikel i nästa veckas nummer av VA).

Hon rådde dagens talanger att bygga på sina starka sidor, skaffa sig rätt attityd och inte minst jobba hårt:

För att möta den kinesiska konkurrensen måste vi arbeta mycket hårt. Vi är vana vid att ha det bra. Jag kan tycka att det finns lite låg medvetenhet om att det kräver hårt arbete , sa hon, men lyfte också fram svenska konkurrensfördelar som att vi är duktiga på att få utväxling på vår kompetens i flera led på flera områden.

Transparens, pålitlighet och kreativitet är svenska konkurrensfördelar som lyftes fram av panelen i debatten om utlandsarbete och hur man ser på talang globalt.

Men samarbetsvilja kan också vändas emot en, som en svaghet i länder som är mer styrda av auktoritet , sa Diana Solarz, vd för SHEvolution, som jobbat utomlands i flera länder.

Logan Werry, amerikan som jobbar på Unibail Rodamco i Sverige, ser möjligheten till balans mellan arbetsliv och privatliv som en stor fördel med att arbeta i Sverige. Ett problem är dock att vi har så svårt att anställa människor från andra länder.

Helt i onödan dessutom , hävdar han.

Svenskar pratar bra engelska .

Relaterade artiklar