Jens och Gita Ljunggren har bestämt sig för att leva klimatvänligt i sina vanliga 70-talsvilla. Fotograf: Privat

Klimatsmart liv i 70-talshus

Jens och Gitas klimatengagemang har banat väg för ett eget företag, en blogg och ett nystartat forum för solelsentusiaster. Engagemanget har även bidragit till att deras ”vanliga 70-talsvilla” ska bli självförsörjande på energi.

Jens och Gita Ljunggren har extra anledning att blir glada när solen skiner. Sedan i somras täcks hela deras villatak i söderläge av solcellspaneler.

Anläggningens effekt är nästan 12,5 kilowatt och ska enligt beräkningar årligen leverera omkring 11 900 kilowattimmar el till deras hem.

Vår villa värms med direktverkande el och förra året uppgick vår elförbrukning, inklusive hushållsel, till 10 700 kilowattimmar. Det innebär att vi med solcellerna kan bli självförsörjande och kanske rentav producera lite mer än vad huset behöver, säger Jens Ljunggren.

Investeringen är inte enbart en privat angelägenhet. Både Jens och Gita har ett utåtriktat engagemang som kanaliseras i olika verksamheter.

Sedan drygt fem år driver Jens Klimatsmart.se, en webbtjänst som hjälper konsumenter att hitta klimatvänliga produkter och tjänster. På fritiden driver paret bloggen Ekosvensson.se, där de berättar och tipsar om hur man kan leva ett grönare liv i en helt vanlig, modulbyggd 70-talsvilla.

Vi vill undersöka hur vi kan göra vårt boende och vårt liv i allmänhet mer miljövänligt. Genom att berätta om våra erfarenheter kan vi förhoppningsvis inspirera många andra som befinner sig i en liknande situation och vill göra en insats.

Med tanke på att åtskilliga småhusägare bor i just en 70-talsvilla, och inte i ett supertätt energihus, lär alla värdefulla energitips vara av intresse.

Jens Ljunggrens eget tips är att lära känna sitt hus ordentligt och gärna ta hjälp av en fackkunnig när det egna kunnandet inte räcker till.

Vi har anlitat flera olika experter som hjälpt oss att syna huset, så att vi fått ett bra underlag till lämpliga åtgärder. Utan tillräcklig kunskap löper man risk att göra dyra och felaktiga ingrepp till ingen nytta.

Familjen har bland annat låtit kommunens energi- och klimatrådgivare granska villan, en tjänst som är helt gratis. Dessutom har man anlitat en termograför som besiktigat husets klimatskal med en värmekamera.

Man har även låtit utföra en provtryckning, vilket innebär att huset trycksätts med fläktar för att se hur mycket energi det läcker.

Undersökningarna har visat att vår villa är förhållandevis välisolerad, så det finns inget direkt behov av att tilläggsisolera. Vi har bytt ut några fönster för att de var för gamla, men annars är både fönster, dörrar och värmeelement i hyfsat bra skick.

Familjen Ljunggren deltar idag i Eon:s pågående Energiexperiment och har, i likhet med många av deltagarna, lyckats sänka hushållets energiförbrukning sedan experimentet startade.

Framför allt tycker vi att energimätaren varit till stor hjälp för oss, då vi kan följa den aktuella elförbrukningen på ett tydligt sätt. Mätaren har sporrat oss att styra uppvärmningen bättre efter vårt aktuella behov och till exempel minska värmen i rum som vi sällan använder.

Husets värmesystem får god hjälp av en nyinstallerad luft/luftvärmepump som minskar elnotan. Men numera är det solcellerna som, via husets elsystem, utgör den främsta energikällan. Investeringen uppgick till 208 000 kronor efter ROT-avdrag.

Vi tittade på olika alternativ och rådgjorde med en expert där vi kom fram till att solcellerna faktiskt inte blev dyrare än likvärdiga lösningar. Den stora fördelen med solceller är att tekniken är hållbar och i princip helt underhållsfri, säger Jens Ljunggren.

Inte oväntat har Jens engagemang för solceller banat väg för ett nytt webbforum: EgenSolel.se. Där kan alla som är intresserade av småskalig solels-produktion dela med sig av egna erfarenheter, få tips och råd och även se vilka bolag som erbjuder bra elhandelsavtal.

Intresset är större än vad jag trodde och vi har redan nu registrerat cirka 250 solcellsanläggningar på vårt forum!

Fakta/ Familjen Ljunggrens 70-talsvilla
Hus och läge: 1,5 planshus, byggt 1976 och beläget i i Pålsboda i Hallsbergs kommun.
Boendeyta: 150 kvm
Uppvärmning och el: Solcellspaneler, 86 kvm med effekt 12,48 kW, direktverkande el, luft/luftvärmepump.
Energianvändning: De senaste fem åren har elförbrukningen sjunkit från cirka 16 000 kWh till 11 000 kWh. De nyinstallerade solcellspanelerna beräknas leverera närmare 12 000 kWh/år.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium