Fotograf: Maja Suslin/Scanpix

En aktivist i kungafamiljen

Prinsessan Madeleines fästman Chris O’Neill arbetar som analyschef på hedgefonden Noster Capital.  

Firman startades år 2007 av en före detta handlare från JP Morgan, Pedro de Noronha, och enligt uppgifter från Hedge Fund Intelligence förvaltar bolaget 100 miljoner dollar i sin flaggskeppsfond Noster Global Value, en så kallad lång/kort global equity/makrofond.

Och det är något som är komplicerat ur ett svenskt perspektiv.

Den 30 mars 2011 skrev fonden Noster Capitals vd Pedro de Noronha en artikel på Seeking Alpha, den sajt på nätet där aktiva hedgefonder marknadsför sina bästa idéer för att påverka kurser och bolagsledningar i önskad riktning.

I artikeln presenterade de Norona frankt åtta argument för varför en specifik aktie skulle ner i pris ordentligt. Aktien stod då i 240 dollar. Efter artikeln fortsatte aktien att stiga till toppnoteringen, 304 dollar, innan nedåtfärden började.

I september skrev de Norona ytterligare en artikel på Seeking Alpha, då aktien i fråga fallit rejält till 201 dollar på mindre än två månader. Att döma av både kommentarsfält och kursutveckling så hade det varit en minst sagt framgångsrik strategi att blanka aktien.

Därefter fortsatte kursen brant nedåt för att hitta ny mark runt 63 dollar i slutet på november samma år, och på så sätt tjäna ännu mer pengar åt de Norona och Noster Capital. Det går inte att säkerställa, men antagandet att Chris O Neill som analyschef på Noster Capital skulle haft med författandet av de Noronas artiklar att göra bär sannolikhetens prägel.

Det specifika bolaget som avhandlades var Netflix, då mer eller mindre okänt i Sverige, men känt som en börsbubbla i USA. Ungefär ett år senare försöker bolaget nu etablera sig i Sverige, där alla med ett Facebookkonto eller ett spotifyabonnemang blivit bekanta med tjänsten. Netflix konkurrerar även med det namnkunniga svenska börsbolaget MTG.

Som det ser ut just nu verkar inte mycket tala för att Chris O Neill skulle lämna jobbet som analyschef på Noster Capital och flytta till Sverige för att sitta och hålla kungafamiljen i handen.

Om han väljer att fortsätta sitt arbete skapar inträdet i kungafamiljen en känslig gråzon mellan de fria marknadsintressena och kungafamiljens roll som främjare av svenska handelsintressen.

Som analyschef kommer O Neill säkert kunna förmå sin fond att avstå från att hantera svenska bolag direkt, även om Noster Capital tidigare varit engagerat som aktiv investerare i exempelvis Golar LNG som fram till augusti i år var noterat på Oslobörsen.

Att ha en medlem av kungafamiljen som författar partsinlagor till bolag med anknytning till Sverige är naturligtvis inte optimalt. Men att han som analyschef på en global hedgefond helt kommer att kunna undgå beröring med alla bolag som konkurrerar, verkar i eller handlar med svenska bolag eller intressen är inte särskilt sannolikt.


 

Läs hela artikeln i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  2. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.