Ingrid Westman och Susanne Blomberg, Siggesta Gård. Fotograf: Anna Hållams

E-prize gav Siggesta Gård E-prize

Förra årets E-prize ledde till att Siggesta Gård gick igenom hela anläggningen i jakt på energibovar. Ett år och en kraftig säkning av energiförbrukningen senare står bolaget som pristagare i kategorin små och medelstora företag.

"Jag har lärt mig nu att intermittent nattdrift - det är inget man möter på krogen", sade fastighetschef Ingrid Westman när hon strålande glad tog emot priset och beskrev hur tillverkaren lägger in onödig "motion" för anläggningarna nattetid.

Förra året var hon på E-prizeseminariet för att skaffa sig inspiration.

När jag såg prisutdelningen tänkte jag direkt: Det här ska vi ju göra ett stort projekt av så att vi får stå där på scenen nästa år. Så när jag kom tillbaka så berättade jag för Olof (Stenhammar) och han sa: Kör! Vi är båda tävlingsmänniskor , säger Ingrid Westman, fastighetsansvarig på Siggesta Gård.

Hon kopplade in en energikonsult och började gå igenom anläggningen metodiskt i jakt på energibesparande åtgärder. Det installerades ett webbaserat mätsystem som visade hur energiförbrukningen såg ut.

Vi gick också runt i anläggningen på nätterna med värmekamera och letade efter energibovar. Då blev vi vettskrämda när ventilationen slog på helt oväntandes, sk intermittent nattdrift , berättar Ingrid Westman och skrattar.

Men den stora källan till slöseri var en felaktigt inställd elpanna som gick i gång vid förbrukningstopppar, exempelvis när det blev kallt på hösten. Detta trots att bergvärmen räckte till med råge. Dessutom har drifttider för ventilation, belysning och uppvärmning optimerats samtidigt som medvetenheten hos personalen har ökat.

När vi gick igenom vinterdriftsutfallet så lyckades vi spara 54 procent på energin och nu fortsätter arbetet med sommardriftsutfallet , säger Ingrid Westman.

Siggesta Gård omsätter årligen 12 miljoner kronor och har gjort en besparing på cirka 350 000 kronor per år på att få ner energiförbrukningen. Investeringarna har varit mycket små och i princip bestått av konsulttimmar en kostnad som Siggesta Gård räknar med att spara in på mindre än ett år.

Det är ett fantastiskt tillskott till vår verksamhet. Jag vill bara skrika ut att det här måste alla mäta och kolla , säger hon.

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Experten efter Norwegians miljardsmäll: ”Klarar sig genom sommaren – men that’s about it”
  3. Facebook kallar anställda till krismöte
  4. Sålde sitt bolag till Facebook för 150 miljarder – nu vill han att du raderar ditt konto
  5. Tesla-svensken omkörd i batteriracet – av doldisbolag
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Hon lurade investerare att satsa över 5 miljarder i ett luftslott – enligt åtal för bedrägeri
  3. Uppstickaren som vill kapa din boränta till 0,95% kan röra om rejält på marknaden, enligt SEB:s analytiker
  4. Köptipset: Aktien som avkastat 300% på 5 år ska upp ännu mer
  5. Gunhild Stordalen: "Sverige kan bli ett Silicon Valley för hållbar mat"

SENASTE VA