Fotograf: Hanna Teleman

Erfarenhet av Asperger gav nytt rekryteringsavtal

IT-företaget CSC tecknar ett större avtal med konsultbolaget Left is Right, som är specialiserade på personer med aspergers syndrom. Det sa Ewa Carlborg, recruitment manager, på Veckans Affärers mångfaldsseminarium om funktionsnedsättning igår, torsdag: "Left is Right kommer att vara en prefered partner när det gäller vår rekrytering".

Left is Right är ett konsultbolag som speciailiserat sig på högkvalificerade konsulter som har svårt att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Många av dem har neuropsykiatriska diagnoser, till exempel Aspergers syndrom.

"Vi vill skapa bron som tar dem in på arbetsmarknaden genom att sätta fokus på varje individs kompetens, säger Klas Gustafsson, vd för Left is Right.

I våras började en av bolagets konsulter på det multinationella IT-företaget CSC Sverige. De behövde en avancerad javautvecklare och hittade honom på Left is Right. Nu, fyra månader senare, vill de teckna ett avtal för att göra Left is Right till "huskonsult".

"Det som är bra med Left is Right är att det kan bli en form av "hyr-köp". Left is Right har sin kompetensbank där vi först kan få konsulter och sedan eventuellt anställa dem om de och vi vill det. Deras konsulter är också väldigt duktiga på språk och vi har stort behov av översättningar" säger Ewa Carlborg, som har svårt att kvantifiera behovet.

"Vi jobbar med outsourcing, så ibland får vi nya medarbetare den vägen. Det beror också helt på vilka uppdrag vi får in. Men vi hoppas mycket på det här. Den typen av specialistprogrammerare vi behöver är svåra att hitta".

Oavsett hur stor volym det blir i avtalet är Klas Gustafsson glad:

"För oss är det ett viktigt avtal. Vi räknar med att det blir något av ett genombrott på marknaden", säger han.

Left is Right har varit igång ett knappt år. Bolagets historia sträcker sig tillbaka till 2005 när det startade som ett renodlat konsultbolag där konsulterna hade Aspergers syndrom. Det gick i konkurs 2009, men en ny ägare köpte loss namnet och i januari 2011 startade det om men breddad verksamhet.

"Vi sätter fokus på personens kompetens och söker rätt position för den individen på marknaden. Därför är vi inte så intresserade av funktionsnedsättningen i sig." säger Klas Gustafsson.

Idag har bolaget 400 intresseanmälningar i sin databas av konsulter.

"Så fort vi får in ett lämpligt uppdrag kan vi anställa vi ur den".

Arbetsmarknadsdepartementets politiska sakkunnige, Albin Molander, talade också på seminariet och fick samma råd av flera av aktörerna på seminariet:

"Satsa på dem som gör något. Färre utredningar och projekt. Bygg bron från utanförskap in i samhället tillsammans med de företag och aktörer som verkligen gör något" sa Klas Gustafsson.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. Genombrottsavtal för svenska forskningsbolaget – skickar upp aktien över 20 procent
  3. Tipset: Köp H&M-aktien nu när ingen annan vill ha den
  4. Japansk fast fashion till Sverige: Då öppnar Uniqlos nya flaggskeppsbutik
  5. Musks uppriktiga mejl till anställda: Vi behöver radikala förbättringar för att få ut Model 3
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom
  3. H&M-aktien faller tungt på börsen idag – det här är anledningen
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Sveriges bästa analytiker: Här är aktien du ska ta rygg på

För dig som prenumerant