Defensivt vinner över cykliskt

Defensivt vinner över cykliskt

Att ligga investerad i defensivt snarare än cykliskt verkar hittills ha varit rätt strategi under rapportperioden. Den trenden kommer fortsätta ett tag till.

Trots att Atlas Copco kom in med ännu ett kvartal av rekordstarka siffror, särskilt med avseende på orderingång och försäljning, räckte det ändå inte till för att blidka aktiemarknaden. Delvis på grund av att Atlas nu justerade ner utsikterna för efterfrågan, från tidigare öka något till nu ligga kvar på nuvarande höga nivå , och delvis på grund av negativa valutaeffekter.

Ungefär likadant lät det för SKF i fredags. Volym och prismix var bra men valutan slog hårdare än marknaden räknat med. Både Atlas och SKF har nu rasat runt 7 procent på rapporterna.

Atlas rapport gav även en liten indikation om hur det kan komma att se ut när några andra stora verkstadsbolag rapporterar. Styrkan i Atlas verksamhet för kompressorteknik kan vara en positiv indikation om utvecklingen för Alfa Laval, medan gruv- och anläggningsverksamheten indikerar att vi inte bör vänta oss några positiva överraskningar i Sandvik. Båda rapporterar tisdag morgon, och aktierna är ner 3 resp 4 procent efter Atlas rapport.

I stället verkar de defensiva bolagens rapporter vinna uppskattning i marknaden. På måndagsmorgonen släppte Intrum Justitia en riktigt stark rapport som tydligt illustrerade bolagets starka defensiva kvaliteter, särskilt i de stökiga marknaderna Spanien, Italien, Irland och Portugal där bolaget växte både intäkter och lönsamhet. VA rekommenderar att köpa Intrum-aktien.

Runt måndags lunch rapporterade även ett annat av Sveriges mest defensiva bolag, Axfood. Även här verkar en defensiv strategi vara vinnare. Visserligen backar bolaget något på rapporten men det är en procentenhet mindre än den sura börsen.

Axfood rapporterar genomgående bra siffror, sitt bästa andra kvartal någonsin, med lönsamhet i alla verksamheter. Dessutom är andelen EMV, Egna märkesvaror den högsta någonsin, 23,5 procent, vilket ger stöd för en fortsatt stark utveckling för bruttomarginalen framöver. Vidare sänker bolaget sina utsikter för matprisinflationen, från tidigare 2-3 procent, till nu endast 2 procent. Det är anmärkningsvärt i ljuset av det senaste årets fokus på stigande priser på insatsvaror. Axfood hänvisar dock minskningen till en stark krona och låga priser på frukt och grönsaker.

Axfoods aktie är ner 10 procent hittills i år. Givet den fina direktavkastningen, det osäkra makroläget som hela marknaden står inför i höst och den attraktiva värderingen på p/e 13 gånger årets vinst så borde det vara ett riktigt bra köpläge i Axfoodaktien nu.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST