Banker överger sharia

Banker överger sharia

I Storbritannien har succén för lån anpassade efter islam uteblivit. Den brittiska banken Lloyds väljer att avsluta sin verksamhet riktad mot muslimer. Även i Sverige är intresset för bankprodukter anpassade efter sharia mycket ljummen.

Den brittiska banken Lloyds har beslutat att inte längre erbjuda lån som stämmer överens med islamsk sharia. Banken trodde att intresset skulle vara större än det visade sig vara.


Redan för åtta år sedan började bland andra Lloyds och HSBC att erbjuda nya bankprodukter till den muslimska befolkningen i Storbritannien. Att få lån enligt sharia innebär bland annat att banken inte kan ta betalt för ränta på lånet. Nu meddelar dock Lloyds att banken upphör med dessa lån som banken ställde ut på marknaden för sex år sedan.

Kostnaden för att erbjuda ett lån som är anpassat efter sharia är betydligt högre än ett vanligt lån och även om Lloyds inte officiellt vill gå ut med några siffror över verksamheten har upphörande troligtvis att göra med den turbulenta finansmarknaden.

I Sverige är det enbart den alternativa JAK-banken som kan ge lån liknande de i Storbritannien, det vill säga utan att ta betalt för ränta. Däremot finns det andra aktörer som har satsat på sparande som är anpassat efter sharia. Shariafonder, även kallade islamfonder, har funnits i utlandet i drygt ett decennium. Men för två år sedan introducerade fondbolaget Selector Management Sveriges första islamfond via PPM och Avanza Bank.

Två år efter introduktionen har enbart ett dussintal personer sparat totalt mindre än 100 000 kronor i fonden via Avanza Bank. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank är djupt besviken:

"Det finns antagligen större förfrågan men förståelsen för börsvärlden är så liten inom den muslimska befolkningen att det kommer ta många år innan intresset ökar", säger han.

På grund av ointresse valde Selector Management att ta bort fonden från PPM, så nu är det enbart Avanza som erbjuder den.

"Än så länge har vi kvar produkten och vi försöker med alla medel att sprida information om den via imamer och inom moskéer", säger Claes Hemberg.


Shariafonderna anpassas efter islamiska kriterier och bolagen som finns med i fonderna får inte handla med vapen, alkohol eller pornografi. Och inte heller med banker eller annan finansverksamhet eftersom räntor är förbjudna enligt Koranen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.