Fängelsestraff i rekordhärva

Fängelsestraff i rekordhärva

Stockholms tingsrätt dömer de huvudåtalade i den rekordstora insiderhärvan, Cevianmannen och Nordeamannen, till två års fängelse för grovt skattebrott. Åtalet i insiderdelen ogillas. De övriga fyra åtalade frias.

Stockholms tingsrätt dömer de huvudåtalade i den rekordstora insiderhärvan, Cevianmannen och Nordeamannen, till två års fängelse för grovt skattebrott. Åtalet i insiderdelen ogillas.

"Tingsrätten har ogillat åtalet i insiderdelen på olika grunder, men i de flesta fall med hänsvisning till att åklagarna inte har förmått uppfylla det stränga beviskrav som gäller generellt i brottmål."

Däremot finner tingsrätten det styrkt att de huvudåtalade har "gett upphov till fara för att skatt skulle undandras med drygt 5 miljoner respektive 8,5 miljoner kronor", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Samtliga övriga fyra åtalade frias.

Insidermålet omfattar värdepappersaffärer i ett tjugotal börsbolag, däribland välkända svenska bolag som Telia Sonera och Volvo. Affärerna har enligt åklagarna gjorts på basis av hemlig så kallad insiderinformation och har gett vinster på sammanlagt över 100 miljoner kronor.

Åklagarna krävde under slutanförandena i tingsrätten i februari att de huvudåtalade skulle dömas till "kraftfulla" fängelsestraff. Samtliga åtalade har nekat till brott.

Stockholm TT


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.