Svenska tomater allt grönare

Svenska tomater allt grönare

Svenska tomater är bästa valet.

Vilka tomater är mest miljövänliga: svenska, spanska eller holländska? Frågan har länge bidragit till gråa hår på miljömedvetna handlares och konsumeters huvuden. Nu ser frågan ut att ha fått en lösning sedan svenska växthus har ställt om från smutsig energi till mer miljövänliga alternativ.

Hela 80 procent av de svenska tomatodlarna värmer nu sina växthus med främst bioenergi i form av flis från skogen, enligt Sören Persson, vd på Svenskt Sigill som ägs av LRF.
Svenska tomater är därmed ett bättre miljöval än holländska tomater odlade i naturgas-växthus.

Den konkurrens som svenska tomater möter ute i handeln är holländska och de växthusen värms ofta upp med fossila bränslen, framför allt naturgas , säger Sören Persson.

Han tycker att handlarna nu måste bli bättre på att förmedla till konsumenterna att det finns ett mervärde i de svenska, klimatsmarta, tomaterna.

För producenten behöver det inte vara dyrare att använda bioenergi för att värma växthusen.
Odlaren investerar ganska stora belopp i en ny anläggning, men i många fall kan det ändå vara dags att byta panna.

Frågan som kvarstår är vad gör svenska konsumenter och handlare på vintern? Svaret är: köper spanskt. På vinter är nämligen spanska, frilandsodlade, tomater bättre än de holländska tomaterna trots att de spanska transporteras långt.

Köp rätt frukt!

Bra val under vintern (januari mars):
   • Svenskt frilandsodlat eller låg energiåtgång i växthus: Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål och vitkål.
    • Europeiskt frilandsodlat: Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika och spenat.
    • Svensk frukt: Äpple.
    • Europeisk frukt: Apelsin, citron och kiwi.
 
Bra val under våren (april juni):
    • Svenskt frilandsodlat/låg energiåtgång i växthus: isbergssallad, kålrot, lök, morrötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris och vitkål.
    • Europeiskt frilandsodlat: Blomkål, broccoli, fänkål och mangold.
    • Svensk frukt: Rabarber.
    • Europeisk frukt: Citroner och persika.
 
Bra val under sommaren (juli september):
    • Svenskt frilandsodlat/låg energiåtgång i växthus: Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål och zucchini.
    • Europeiskt frilandsodlat: Mangold och paprika.
    • Svensk frukt: Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon och päron.
    • Europeisk frukt: Melon, nektarin och persika.
 
Bra val under hösten (oktober december):
    • Svenskt frilandsodlat/låg energiåtgång i växthus: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål och stjälkselleri.
    • Europeiskt frilandsodlat: Aubergine, blomkål, broccoli, paprika och spenat
    • Svensk frukt: Äpple.
    • Europeisk frukt: Apelsin, citron och kiwi.
 
Källa: Naturskyddsföreningen.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant