Bostadsrättspriserna rusar

Bostadsrättspriserna rusar

Bostadsrättspriserna steg med hela 6 procent i augusti och villapriserna med 1 procent, enligt Mäklarstatistik. Och priserna fortsätter att stiga i höst, tror Fastighetsbyråns vd Per Johnler.

Bostadsrättspriserna steg med hela 6 procent i augusti och villapriserna med 1 procent.

Och priserna fortsätter att stiga i höst, tror Fastighetsbyråns vd Per Johnler.

Rekordlåga räntor och bostadsbrist på många orter förklarar prisuppgången i augusti. Bostadspriserna ligger nu på nästan samma nivåer som vid toppnoteringarna för ett år sedan.

Jämfört med i juli har bostadsrättspriserna stigit med 6 procent i riket. I centrala Stockholm steg priserna med 2 procent och i Storstockholm med 5 procent.

Varnar för bakslag

I centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med 3 procent och i Storgöteborg med 9 procent. I centrala Malmö ökade priserna med hela 12 procent och i Stormalmö med 8 procent. Men sett till en tremånadersperiod har priserna i Storgöteborg och centrala Malmö rört sig ganska beskedligt.

Den rekordlåga räntan är naturligtvis den största anledningen till de ökande priserna. Men vi har även bostadsbrist på många orter i landet, och den har blivit än mer påtaglig nu när finanskrisen lett till minskat byggande, säger Per Johnler, vd för Fastighetsbyrån.

Allt fler positiva konjunktursignaler och stigande börskurser leder också till ökad optimism och köpvilja och jag tror att priserna kan fortsätta stiga i höst.

Men han varnar också för bakslag.

Det gäller nu mer än någonsin att tänka långsiktigt och ha goda marginaler för framtida räntehöjningar, säger Per Johnler.

Jag tror att Riksbanken kommer att börja höja räntan efter årsskiftet med tanke på den snabba konjunkturvändningen och det kommer att kyla av bostadsmarknaden.

Billigare fritidshus

Villapriserna steg i riket med 1 procent. I Stockholm var uppgången 2 procent och i Göteborg 3 procent. I Malmö steg villapriserna med 1 procent.

Enligt Mäklarstatistik som är ett samarbete mellan Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarsamfundet har priserna på fritidshus i riket fallit med 2 procent, jämfört med augusti förra året. I Norrtälje, den kommun där flest fritidshus säljs, ökade priserna med 3 procent, jämfört med augusti förra året.

Stockholm TT

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST