Drömklänningarnas mästare

Klänningmästaren

Han är prinsessans favoritdesigner

Mästarens 7 råd

Foto: SCANPIX

Till både kvinnor och män:
1. Se inte för mycket till din ålder.
2. Fokusera inte på det du är missnöjd med, det gäller bara att välja rätt
material, färg och skärning.
3. Man ändras med åren, häng inte fast vid ungdomens färger och modeller.
4. Fundera alltid på vem som ger dig komplimanger och råd skulle du lita på dem i and­ra situationer?
5. Tänk på dina skor och accessoarer med största noggrannhet.
6. Du är med dig själv 24 timmar om dygnet varför lägga ned allt på hem och karriär och så lite på dig själv?
7. Satsa på kvalitet i stället för slit och släng.

Draperingskonst. Annika Berner, creative director på Beckmans designhögskola, i lila hel­sidentaft draperad i ett stycke som hon beställt av Pär Engsheden till en kungamiddag förra året. Foto: NIKLAS PALMKLINT

En av mina favoritklänningar som Pär Engsheden gjort är den röda Baywatch -klänningen prinsessan Madeleine bar på Nobelfesten 2002 och som jag gav fem poäng i kvällspressen.

Med sina 40 år
och 10-åriga skolning är han landets yngsta couturist med Nobelfestdeltagare och kungabröllopsgäster bland kunder vilka de är vägrar han att avslöja.

Han bestämde sig tidigt. Efter gymnasie­utbildningen på Esther Mosesson i Göteborg tog han gesällbrev i klänningsskrädderi. Innan designutbildningen på Beckmans modelinje 1988 1991 arbetade han i några år som konstruktör och designassistent på ett konfektionsföretag i Västsverige.

Under tiden på Beckmans var han till en början mest intresserad av illustration, men klädskapandet tog över.

Jag är inte så bra på att marknadsföra mig, men som tur är har folk hittat till mig i alla fall. Efter skolan ringde någon och plötsligt var jag med i Designer Pool. I styrelsen satt Margareta Westberg, som kom att betyda oerhört mycket för mig. Hon fick in mig på NK. Av henne fick jag lära mig konsten att drapera fram ett möster. Hon hade bland annat gått på Chambre de la Syndicate de la Couture i Paris på 50-talet.

Under den tiden arbetade Pär Engsheden med kollektioner, men kunderna som önskade vackra handgjorda klänningar pockade på och började ta all tid.

Arbetet som designer, tillskärare, skräddare och sömmerska allt i ett är unikt i dag. Att inneha denna kunskap är få förunnat. Man kanske kan jämföra det med toppchefer som gått både Handels och Teknis.

Med tanke på alla de timmar som läggs ned på ett plagg så är timpenningen låg i jämförelse med andra högutbildade yrken , säger han själv.

Modellsömnad kan också
ses som att man tänker lite mer på miljön. Som kund investerar du i ett plagg i stället för flera halvbra från färdigkonfektionen som får sopberget att växa fortare. Det uppsydda plagget håller längre på grund av sin höga kvalitet. Svensk sömnad skulle kunna kallas rättvisemärkt.

För en ny kund handlar det första mötet om att lära känna varandra och diskutera modell, färger och material. En grundlig måttagning med runt 30 olika personliga mått ska förvandlas till ett mönster. Vid första mötet bestämmer vi inget. Jag måste få fundera och skissa. Jag vill aldrig tvinga på en kund något. Vill hon ha ärm så får hon ärm, men på mitt vis.

Ett bra samarbete med en kund där  han kan tänja på gränserna är nästan det bästa. Sedan vidtar oftast en intensiv korrespondens. Om kunden gillar förslaget gör Pär Engsheden en toile en tredimensionell skiss i enkelt bomullstyg.

Under det andra mötet provas toilen, vilket kan vara en chock för den ovana kunden. Då fattar han alla grundläggande beslut tillsammans med kunden om urringning, längd, placering av skärningar. Det ser precis ut som innan kirurgen ska göra ett stort ingrepp, toilen är fylld med svarta streck, siffror och nålar. Ofta blir det en toileprovning till.

I det riktiga tyget blir det max två provningar.
Oftast är materialen så känsliga. En hel­sidenduchesse ser lätt o­fräsch ut.

Nu i dessa brudtider inbillar jag mig att Pär Engsheden syr fantastiska brudklänningar på löpande band.
Jag tar nästan bara emot brudbeställningar om man redan är kund hos mig. Det kan vara svårt för den nyinvigda att förstå processen och det är dumt att få denna introduktion när det gäller sitt livs viktigaste plagg. För en del brudar kan nervositeten inför stundande bröllop bli alltför stor.

Det har hänt att man ringt mig i efterhand och bett om ursäkt, då man känt igen sig efter att ha sett Bridezillas på tv.

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.