Referat: Mångfald ökar lönsamheten

 

Pär Larshans: ”Det gäller att se möjligheterna när andra ser hindren”

En rekryteringskris i Skåne födde en idé som både ledde till uppmärksamhet i Europaparlamentet och exploderande försäljningssiffror. Nu tar Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, mångfalden från snabbmatssektorn till återvinningsindustrin.

När Pär Larshans var personalchef på hamburgerkedjan Max var det svårt att hitta folk till restaurangerna i Skåne. På de 50 platser som behövde fyllas fanns det bara tre sökande. Krisen fick Pär Larshans att tänka nytt och på försök anställdes några personer via Samhall. Det slog väl ut – så väl att försöksverksamheten svällde och snart blev ett etablerat arbetssätt, där Max vann trogna och duktiga medarbetare och som en följdeffekt fick uppmärksamhet för sitt mångfaldsarbete.

För att mångfald är lönsamt i längden är Pär Larshans övertygad om. Men det är svårt att ta första steget, menar han:

”Vi vet ofta vad vi borde göra, men väntar på att någon annan ska göra något först.”

Samarbetet med Samhall och den breddade rekryteringen väckte intresset hos många, bland annat tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, som gjorde ett besök. Med den uppmärksamheten gick det att börja prata om de satsningar på ekologisk hållbarhet – bland annat koldioxidmärkning – som Max gjort. Den ledde i sin tur till att Paul McCartney som inbjuden talare inför Europaparlamentet hyllade satsningen. Allt sammantaget byggde Max varumärke som ansvarstagande och etiska – vilket i sin tur ledde till en snabbt stigande försäljning när företaget satsade på sin vegetariska meny.

Nu har Pär Larshans tagit mångfaldstänket och samarbetet med Samhall till Ragn-Sells. Och det finns några viktiga saker att tänka på för det företag som vill få mångfalden att bli lönsam:

  • VD måste vara engagerad – men kan inte driva allt själv.
  • Linjecheferna som rekryterar är nyckelpersoner – de måste engageras och uppmuntras.
  • Låt personerna i verksamheterna berätta sin historia, det är storytelling som ger effekt på riktigt.
  • Låt mångfald och hållbarhet vara en del av den långsiktiga strategin.

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.