Anmälan

Go Greentech – framtiden är nu!

Gröna affärer, energi och E-Prize.

Plats: 7A, Odengatan 65, Stockholm
Tid: 9:00-16:30

Ordinarie pris: 995 kr + moms.
Erbjudande! Gå två för endast 1 000 kr + moms. 

Sverige kan ta täten för att våga använda och testa allt som hittills skapats tack vare den senaste tekniken. Veckans Affärers konferens Go Greentech – framtiden är nu! fångar upp bolag och initiativ, som är ivriga med lösningar på utmaningarna.

På konferensen möter du bland annat kandidaterna till näringslivets mest prestigefyllda energipris, E-Prize, ett samarbete mellan Eon och Veckans Affärer. I år firar priset tio år och det uppmärksammar vi med tillbakablickar på de stora förändringar som skett inom området sedan dess och prisar nya vinnare och innovationer!

Konferensen i Stockholm den 11 oktober blir också en mötesplats för företag, projekt och organisationer som vill tänka nytt och hållbart.

På Go Greentech fördjupar vi oss även i hur Sverige ska anpassa sig till en växande elfordonspark, vilka samarbeten som kan leda fram till hållbarare kvarter, den pågående trenden med småskalig förnybar energi samt hur investeringsströmmarna rör sig för greentech.

9.15 Välkomna!

Åsa Uhlin chefredaktör Veckans Affärer hälsar välkommen!

9.20-9.50 "En dusch för en faktabaserad världsbild”

Hur vet vi vad vi anser oss veta? Det vi tror oss veta om världen bygger fortfarande på stora missuppfattningar. Gapminder för arvet vidare från Hans Rosling, att fakta om livsförhållanden på jorden fortfarande har svårt att fastna i vårt kollektiva medvetande. Hur kan trögheten förklaras, men framför allt hur kan näringslivet bidra till en förändring? Hur påverkar ny kunskap synen på exempelvis investeringar och utveckling? Det är näringslivets tur att få en kick av att tänka mer kritiskt och stärka sin förmåga att resonera med stöd av fakta.

Olof Gränström, Gapminder.

9.50-10.00 Greentech för FN:s klimatmål och stärkt export

Chalmers entreprenörsskola är en av de högst rankade i Sverige. Nu har studenter från universitet fått ett uppdrag att förvalta och utvecklas ett svensk patent i syfte att bygga ett exportbolag runt det. I sommar börjar arbetet med att utveckla en mobil varmvattensberedare för marknader i utvecklingsländer, och en färdig produkt har potential att infria flera av FN:s hållbarhetsmål. 

Annika Fernlund, hållbarhetsstrateg, ombud för patentägare, Compotherm
Alexandra Kettil, masterstudent Chalmers, Compotherm

10.00-10.10 Hopp för våra hav – svensk teknik ger framtidstro 

Tonvis med plast hamnar på fel ställe varje år, bland annat i våra vatten. Ny svensk teknik kan hjälpa till att städa våra hav. Surfcleaner hade först aptit på olja och diesel, men har även fått smak på plast.

Christina Lundbäck, CMO, Surfcleaner

10.10-10.30 Samtal/Debatt: Plasten – eldas, återvinnas eller förbjudas?
Det finns många röster om plasten i vårt samhälle. Vad ska vi göra med den när vi använt den klart, alltifrån från förpackningar till avfall i industrin? Kan vi ersätta plast med andra material eller hur gör man för att hitta på nya saker med den plast som ”blir över”? Vad ska vi kräva av industrin, politiker och konsumenter? 

Medverkande: Annika Fernlund (Compotherm), Alexandra Kettil (Compotherm), Christina Lundbäck (Surfcleaner) samt Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys, KTH.

10.30-11.00 Kaffe och mingel i utställningsområdet

11.00-1130 Samtal/Debatt: Solrevolutionen
Står vi inför en verklig revolution där småskalig förnybar elproduktion genom solceller gör att allt fler privatpersoner, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och företag under vissa perioder på året får ett överskott med el som kan lagras med batterier eller säljas vidare? Var händer villaägaren vill göra som grannen, sätta upp solceller som dessutom inte ser ut som traditionella solceller? Och när nya byggnader kläs in med solceller på fasaden och företagen profilerar sig genom egen förnybar solelproduktion?

Tyskland, USA, Japan, Kina … men nu också Sverige, eller? Hur långt har vi kommit, hur fort går det och hur ser framtiden ut? Vad kan konsekvenserna bli för landets energibolag, distributörer och kunder?

Johan Lindahl, talesperson, Svensk Solenergi, Sara Grettve, handläggare, Energimyndigheten, Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna samt David Jonsson, affärsområdeschef Mälardalen, Lindbäcks.

11.30-12.00 E-prize prisutdelning
E-Prize, Sveriges ledande energipris, är ett samarbete mellan E.on och Veckans Affärer och delas ut för tionde året i rad. Sedan starten har vi breddat priset till att verkligen bli Sveriges största energipris genom att instifta tre olika kategorier: 

- Förnybar energi
- Energieffektivisering
- Hållbara transporter

12.00-13.00 Lunch

13.00-13.20 E-Prizevinnarna genom åren – en tioårskavalkad!
E-Prize fyller tio år 2018! VA sammanfattar decenniets priser åren 2009-2018 och får hjälp att kommentera vad som hänt på marknaden fram till nu. Vad har priset betytt för tidigare vinnare? Hur har det påverkat utvecklingen som bolag?

Intervjuer med tidigare E-Prizevinnare, bland andra: Saltxtechnology, Climeon, Exebia och Siggesta Gård.

13.20-13.45 Stadsdelen som söker solcellspartners och digitaliseringsvänner
Innovationsplattformen ElectriCity i Stockholm är ett medborgarinitiativ, som vill ta stadsdelen Hammarby Sjöstad till nästa nivå av innovationer för hållbar utveckling. Stadsdelen har i dag 20 000 invånare och är ett välkänt internationellt stadsbyggnadsprojekt, framför allt i Kina. Hammarby Sjöstad är från början byggd för en hög grad av återvinning och hållbara transporter. ElectriCity etablerar nu med forskare och ett 30-tal företag, flera testbäddar för digitalisering och elektrifiering i nära samarbete stadsdelens bostadsrättsföreningar.

Initiativtagare Allan Larsson, tidigare finansminister.

13.45-14.15 Panel: Investeringsströmmarna för greentech
Greentechinvesteringarna i Sverige har kantats med upp- och nedgångar. Vilka är utmaningarna i dag? En månghövdad panel hjälper till att uppdatera hur investeringsströmmarna rör sig. Vilka idéer och trender styr just nu riskviljan hos de som sitter på kapital? Vilka barriärer skulle kunna undanröjas för bolag som vill fram? Vilka investeringar har gett önskat resultat och varför?

Peder Hasslev, vd Saminvest, Magnus Rehn, affärscoach Sting, Gunnela Hahn, chef hållbara investeringar Svenska Kyrkan och Anette Nordvall, founding partner Nordvest och affärsängel.  

14.15-15.15 Temaspår 

15.15-15.30 Kaffepaus

15.30-16.00 Debatt: Den svenska elbilsparken växer så hur anpassar sig Sverige?
Bilparken på el i Sverige är på väg att fördubblas till 100 000 fordon. Klarar elnätet belastningen och kan till och med elbilarnas batterier hjälpa till att avlasta nätet? Hur går det med laddningsinfrastrukturen i inte minst våra städer? Var ska vi ladda hemma eller på jobbet? Och hur ska vi få fram strömmen? Vilka är de stora innovationerna på området just nu? Och hur agerar fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, företag och kommuner? Måste man äga sin elbil? Hur ser framtiden ut för elbilpooler? Var finns de goda exemplen? Var finns de smarta näten?

Marc Hoffmann, Sverigechef Eon, AnnSofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Östersund, Johanna Grant, styrelseordförande Gröna Bilister samt Petter Nordesjö, Sverigechef BMW.

16.00-16.30 From Mission to Mars to Mass Market
Veckans Affärer utsåg Mehrdad Mahdjoubi till Innovation Talent of the Year 2015. Och han tar nu rymdforskningen till massmarknaden med sina vattensnåla duschar för badhus, hotell och nu även husbilar.
Mehrdad och hans bolags vandring har startat och bidrar till att ändra vår syn på vattnets värde och hur vi skulle kunna förändra världen! Hans företag representerar också en av de starkaste trenderna – cirkulära system.

Mehrdad Mahdjoubi, vd och grundare Orbital Systems

16.30 Summering av dagen och utdelning av Folkets pris

16.40 Mingel med dryck och tilltugg

 

Reservation för eventuella förändringar i programmet. 
 

Arrangörer:

 

Samarbetspartner:

 

I vän-samarbete med:

 

11 okt

7A, Odengatan 65, Stockholm 08:00-17:00


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Personalslakt på Fingerprint Cards: Tre av fyra får gå från Skånekontoret
  4. Medias iskalla profetia i en notis från 1912 – fick skrämmande rätt om klimatkrisen
  5. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  5. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis

För dig som prenumerant