Här är några exempel på intervjuer vi haft med grundare och företagsbyggare.

Bonnie Roupé är grundare av och vd för gravidappen Bonzun som nyligen lanserade sin svenska version. Sedan tidigare finns appen på engelska och kinesiska och har laddats ned 1,9 miljoner gånger. Tidigare jobbade hon bland annat på Ericsson och grundade golftidningen Red Tee.

Efter att ha drabbats av havandeskapsförgiftning under sin andra graviditet fick hon idén till Bonzun. Appen beskriver hon som något som liknar ”en klassisk barnmorska”.
”Vi hjälper kvinnan med den viktigaste informationen kring vad det är som händer i hennes kropp, ger information om krämpor och om vad som är farligt att äta. Vi håller oss bara till det som är strikt evidensbaserat.”

Artikel: Hennes gravidapp har laddats ned nästan 2 miljoner gånger i Kina – nu tar hon den till Sverige

Renée Voltaire är grundare av hälsokostföretaget med samma namn och är en av medlemmarna i 17-nätverket för kvinnor med företag som omsätter minst 50 miljoner kronor per år.

För henne är magkänslan en viktig del av hennes affärsbeslut. Och det är motsatsen till att vara flummig, konstaterar hon.

”Magkänsla är enligt min mening summan av det man upplever, reflekterar och konkluderar. Jag kallar den ”min andra hjärna” och jag har under åren lärt mig förstå när den eller min ”riktiga” hjärna ska användas och när de ska komma överens, för att fatta det bästa beslutet.”

Krönika av Renée Voltaire: Våga lyssna och lita på magen

Lina Gebäck, som startade Linas Matkasse med sin bror såg sig länge inte som någon entreprenör.

En dag, fem år efter starten av Linas Matkasse, blev hon uppringd av Prins Daniels hovmarskalk. Hon berättade att Prins Daniel ville träffa henne för att fråga om hon ville medverka i Prins Daniel Fellowship. 

”Jag är dietist, men min bror ställer säkert gärna upp’ var mitt spontana svar. Jag hade kört på och fokuserat på att driva produkten. Jag såg inte mig själv som en entreprenör.” 

Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”

Vi vill berätta fler historier om entreprenörskap och bolagsbyggande. Kontakta oss på Veckans Affärer med dina tips!