STORBRIT: MEST SANNOLIKA UTFALL ÄR ORDNAD BREXIT -UK AMBASSADÖR

2018-12-07 10:26

STOCKHOLM (Direkt) Vad som än händer i det brittiska parlamentet nästa vecka så är det mest sannolika utfallet att Storbritannien lämnar EU på ett ordnat sätt sista mars nästa år, det minst sannolika är att vi lämnar utan ett avtal.

Det sade David Cairns, Storbritanniens Sverigeambassadör, vid ett seminarium om de svensk-brittiska relationerna anordnat av Svenskt Näringsliv på fredagen.

Han noterade att totalt sju omröstningar kommer att hållas i det brittiska parlamentet nästa tisdag, den sista runt klockan 22.30.

Enligt ambassadören är det högst osannolikt att det blir en andra folkomröstning, eftersom det brittiska folket redan sagt sitt.

Christofer Fjellner, som representerar Moderaterna i Europaparlamentet, konstaterade att brexit bara är en av många kriser som EU har att hantera.

"Men den här krisen påminner de andra EU-länderna om att de behöver varandra", sade han och noterade att stödet för EU har ökat i princip alla EU-länder.

Enligt Fjellner ser många i Bryssel en brexit utan avtal som främst ett brittiskt problem, men han tror att även EU skulle få stora problem.

Han betonade vikten av att EU i handelsförhandlingarna inte ställer krav på Storbritannien som de inte skulle ställa på andra länder.

"Vi kommer båda att var fattigare när vi lämnar förhandlingsbordet och det kommer att göra det hela komplicerat", sade Fjellner.

Anna Stellinger, generaldirektör för Kommerskollegium, sade att vi måste komma ihåg att Storbritannien inte är vilket land som helst för Sverige, det är en av våra absolut viktigaste marknader. Vissa sektorer är dessutom av speciellt intresse för Sverige, som skog, papper och immateriella rättigheter.

Hon konstaterade att ingen annan modell för framtida relationer med Storbritannien ens kommer i närheten av det förhållande vi har i dag, inom EU, och sade att Ceta+++ inte är någon "magisk lösning".

"Man skulle behöva sätta många fler + efter Ceta för att ens komma i närheten", sade Anna Stellinger, och tillade att det är viktigt att göra handeln efter brexit så friktionslös som möjligt.

David Henig, chef för The European Centre for International Political Economy (ECIPE), sade att det finns krafter som vill att Storbritannien och EU ska ha nära relationer efter brexit och de som inte vill det.

De framtida relationerna kommer delvis att bero på EU:s konkurrensagenda, kommer EU att vara öppet för nära relationer, eller kommer vi att få ett "Fästning EU".

"Sverige och andra liknande länder måste bestämma hur de ska fortsätta utan Storbritannien", sade han.

David Henig tror att det brittiska parlamentet kommer att godkänna utträdesavtalet under de kommande två månaderna.

Direkt-SE