EVOLUTION GAMING: ÖVERRASKADE AV LETTISK BORDSAVGIFT - FC

2017-10-13 11:17

STOCKHOLM (Direkt) Evolution Gaming är överraskat av att Lettland inför en avgift per livekasinobord från och med 2018.

Det säger spelbolagets finanschef Jacob Kaplan i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Visst, vi överraskade. Det måste vi nog ändå säga. Vi hade gärna deltagit i en dialog med myndigheterna".

Avgifter per bord är tänkt att vara 11.700 euro per år även om det pågår en debatt över hur införandet ska gå till, upplyser finanschefen.

"Det här har inte någon betydande finansiell effekt för oss", säger han i en allmän kommentar.

I senaste årsredovisningen hade Evolution Gaming totalt runt 300 spelbord enligt Jacob Kaplan.

"Vi får väl se hur vi gör med våra investeringar i Riga framöver med tanke på denna punktskatt. Vi har även andra studios. Men detta kommer potentiellt påverka hur vi växer i Lettland då Riga är vår största hubb", fortsätter finanschefen utan att vilja precisera exakt hur många bord som finns i det baltiska landet.

Hur ser du på risken att fler länder inför bordsavgifter?

"Det finns olika typer av licensavgifter i olika länder. Dock är det nytt med avgift per bord och man kan resonera hur detta skulle kunna vara förenligt med EU-rätt", fortsätter Jacob Kaplan utan att vilja utveckla närmare.

Nordea Markets menar i en kommentar på fredagen att Evolution Gaming har runt 250 spelbord i Riga, av koncernens totalt 350 bord, och att den totala avgiften då hamnar på runt 3 miljoner euro per år.

Nordea uppskattar att spelbolaget har ungefär 400.000 euro i intäkter årligen per bord och att skattesatsen därmed är runt 3 procent.

"En sådan avgift skulle påverka ebit-konsensus för 2018 med cirka 4 procent och vi befinner oss i nivå med konsensus", skriver banken också.

Direkt-SE