STÅL: FORTSATT KOBE STEEL-KURSRAS, RINGA STÅLMARKNADSPÅVERKAN

2017-10-13 09:17

STOCKHOLM (Direkt) Raset för det med datafusk ertappade Kobe Steel återupptogs på fredagen efter en andhämtningspaus på torsdagen, och aktien stängde nästan 9 procent ned. Veckotappet summerar därmed till 42 procent. Utbud och efterfrågan på den bredare stålmarknaden tycks dock åtminstone än så länge inte särskilt påverkad, enligt marknadskällor.

På fredagen utvidgades den tidigare skandalen - som hittills inskränkt sig till aluminium, koppar och järnmalm - till bolagets kärnaffär, rapporterar Bloomberg News: Kobe Steel har nu medgett oegentligheter även i sin ståltrådsproduktion utanför Japan, och spekulationerna om att bolaget kan behöva delas upp ökar.

De nya uppgifterna "indikerar att detta är ett utslag av bolagets kultur och inte bara något som några skumma anställda ägnat sig åt", skriver researchfirman Bucephalus i ett mail till Bloomberg News och frågar sig om det inträffade skett som ett sätt att sp pengar eller om det bara handlade om att man inte mäktade med att producera det som beställts i rätt kvantitet.

Kobe Steel aviserade i april i år ett svenskt förvärv, då Västeråsbolaget Quintus Technologies, som utvecklar och tillverkar plåtpressar, köptes för motsvarande 930 miljoner kronor av det amerikanska riskkapitalbolaget Milestone Partners. Bolaget grundades 1940 och var tidigare en del av ABB.

Utbud och efterfrågan på den bredare stålmarknaden är dock inte särskilt påverkad, enligt marknadskällor till Metal Bulletin.

"Det har för närvarande inte skett några fundamentala förändringar av utbud och efterfrågan. Det återstår att se hur bolaget hanterar det här, och det finns än så länge inga tydliga indikationer på hur det här kan komma att förändra marknaden", citerar branschnyhetsmediet en ej namngiven branschkälla i Singapore.

Klockan 10 på förmiddagen svensk tid (klockan 17 i Japan) kommer Kobe Steels vd Hiroya Kawasaki att hålla en presentation i Tokyo.

Direkt-SE