BÖRSEN: SSAB I TOPP I RAPPORTDRIVEN HANDEL, OMXS30 +0,3%

2017-04-21 17:43

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen avslutade den förkortade handelsveckan med en mindre uppgång och noterades därmed marginellt på plus för veckan totalt.

Rapportsäsongen kom på fredagen i gång på allvar, med rejäla uppgångar för SSAB och Husqvarna som resultat, medan Cloetta och MTG tappade mark. Fokus i övrigt var på den första omgången i det franska presidentvalet, som hålls på söndagen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,3 procent till nivån 1.573,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 17 miljarder kronor.

I Frankrike var opinionsläget för de fyra ledande kandidaterna inför presidentvalet fortsatt stabilt, med mittenkandidaten Emmanuel Macron i knapp ledning.

Ståltillverkaren SSAB toppade storbolagsindexet med god marginal och var även mest omsatt. A-aktien steg 8 procent.

Bolaget levererade på morgonen ett rörelseresultat om 702 miljoner, närmare 200 procent över snittförväntningarna i SME Direkts prognossammanställning. Ökade volymer, högre priser och överlag stabil produktion låg bakom styrkebeskedet.

Vd Martin Lindqvist skickade också med ett optimistiskt budskap inför halvårsrapporten.

"När det gäller den underliggande efterfrågan tycker jag inte att det syns några tecken på avmattning", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Husqvarnas rapport överträffade förhandstipsen, inte minst avseende den organiska försäljningstillväxten. Rörelsevinsten lyftes framför allt av högre volymer och en stark produktmixutveckling. Husqvarnaaktien var upp 4,4 procent.

Uppgångar registrerades också för ett antal cykliska verkstadsbolags som ABB, SKF och Atlas Copco. ABB har fått höjd rekommendation av SEB, som också höjt sitt betyg för byggjätten Skanska - vilken steg 1,6 procent.

Bland OMXS30-bolagen noterades även Fingerprint Cards för en uppgång, plus 1,6 procent till 35:95 kronor. Swedbank har som sista svenska storbank inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 50 kronor.

I motsatt rikting gick alltså mediejätten MTG sedan E-sportverksamheten MTGx, ibland kallad bolagets framtidsdivision, inte nått upp till marknadens förhoppningar. Rörelseresultatet totalt kom dock in bara något under förväntningarna. Aktien föll 7,6 procent.

Även Cloettas rapport var svårsmält för marknaden, som sänkte den närmare 5 procent. Det underliggande rörelseresultatet var 14 procent lägre än SME Direkts konsensusprognos.

I botten av OMXS30 låg Getinge med en nedgång på 2 procent. Bolagets finanschef sedan september 2016 lämnar bolaget av familjeskäl, enligt ett pressmeddelande sent på torsdagseftermiddagen.

Oljebolaget Lundin Petroleum backade 1,2 procent och fortsatte därmed nedåt i spåren av att de icke-norska tillgångarna knoppats av i form av det nya bolaget IPC. Oljepriserna föll sent på eftermiddagen cirka 2 procent.

Swedbank har sänkt sina rekommendationer för Astra Zeneca och Sobi som båda hamnar på behåll från tidigare köp. Astra Zeneca var ned 0,1 procent och Sobi förlorade 3,6 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 20 april

http://i.direkt.se/170421/541303601.png

Källa: Infront

Direkt-SE