BOE: SVAGT PUND KAN FÅ KPI STIGA SNABBARE ÄN VÄNTAT - SAUNDERS

2017-04-21 14:02

STOCKHOLM (Direkt) Det svagare pundet kan leda till att brittiska konsumentpriser stiger snabbare än Bank of England räknade med i februari.

Det sade BOE-ledamoten Michael Saunders i ett tal i London på fredagen, enligt Bloomberg News.

"Jag skulle inte bli överraskad om KPI-inflationen nådde 3 procent senare i år eller tidigt nästa år", sade han och tillade att BOE inte måste vänta tills det finns säkerhet kring formen för brexit innan de ändrar sin policy.

(Inflationstakten var i mars 2,3 procent.)

Det är mer sannolikt att den brittiska tillväxten överträffar konsensus om en ökning med 1,5 procent i årstakt 2017-18 än att den underträffar den, enligt ledamoten.

Michael Saunders sade att investeringar och nettohandel kanske blir starkare än BOE:s prognoser, vilket skulle betyda att arbetslösheten sannolikt inte stiger utan kan falla ytterligare.

Han noterade att den måttliga lönetillväxten tyder på att produktionsgapet inte har slutits fullt ut, men de lediga resurserna på arbetsmarknaden är "antagligen rätt begränsade".

Ledamoten ser osäkerheter relaterade till konsumenter och inflation, brexit och exportutsikterna.

Den nuvarande policyhållningen är "tydligt ackommoderande" och en lägre neutral ränta antyder att varje höjning av styrräntorna antagligen kommer att vara "begränsad och gradvis".

Direkt-SE