FRANKRIKE: MACRON STÅR SOM VINNARE I TV-DEBATT

2017-03-21 05:47

STOCKHOLM (Direkt) Mittenkandidaten i det franska presidentvalet, Emmanuel Macron, står som vinnare efter den första tv-debatten efter att ha drabbat samman med Nationella Frontens Marine Le Pen om immigration och Europa.

Det rapporterar Reuters.

"Du sviker väljarna genom att förvränga sanningen", sade Emmanuel Macron till Marine Le Pen när hon talade om ökningen av radikal islamism.

Marine Le Pen sade senare under debatten att Macrons kommentarer var "tomma" och att "Jag vill uppmärksamma det franska folket på det faktum att varje gång du pratar säger du lite av allt möjligt och bestämmer dig aldrig".

En opinionsundersökning som genomfördes efter debatten visade att den förre ekonomiministern, men i övrigt politiskt oerfarne, Emmanuel Macron sågs som den mest övertygande av de fem kandidaterna i debatten som varade i nästan tre och en halv timme.

Debatten var den första av tre inför första rundan i presidentvalet den 23 april.

Högerkandidaten Francois Fillon sågs länge som en favorit men har tappat i opinionsundersökningar efter en skandal där han anklagas för att ha betalat lön till familjemedlemmar för jobb som inte utförts.

Skandalen behandlades förhållandevis lite i debatten och han sade själv att han "kan ha gjort några misstag, jag gör fel, vem gör inte det, men jag är erfaren".

Enligt opinionsundersökningen som visade att Macron övertygade mest (29 procent) i debatten kom vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon tvåa med 20 procent, medan Marine Le Pen och Francois Fillon kom på en delad tredjeplats.

Direkt-SE