HUAWEI: KRITIKSTORM I KINA EFTER OMILD BEHANDLING AV ANSTÄLLD

2019-12-03 15:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En kritikstorm rasar mot Huawei i hemlandet Kina efter att omständigheter runt en avskedad anställd blivit virala på den Twitterliknande mikrobloggen Weibo. Den anställde avskedades på felaktiga grunder och arresterades och häktades därefter för utpressning i 251 dagar sedan han krävt bolaget på avgångsvederlag.

Flera inflytelserika kineser har gått ut med kritik mot Huawei efter att skandalen blivit känd via domstolsdokument. Huawei har annars getts ett starkt internt stöd i landet i kölvattnet av kritik och spionanklagelser företrädelsevis från USA, påståenden som Huawei har förnekat. Bolagets mobiltelefoner erövrade under tredje kvartalet 2019 en rekordhög andel på 42 procent av den interna marknaden i Kina och utklassade därmed både konkurrens från andra kinesiska märken som Oppo och Xiaomi och utländska rivaler som Samsung och Apple.

"Huawei förtjänar ingen kärlek den här gången", skriver den kinesiska tidningen Global Times chefredaktör Hu Xijin i ett Weiboinlägg.

Den anställde har frikänts och fått 100.000 yuan, ungefär 140.000 kronor, i ersättning av staten.

En ämnestagg där användare kan skriva och läsa om fallet har haft 230 miljoner visningar de senaste dagarna.

Direkt-SE