HUAWEI: USA HAR ÖVERVÄGT "NUKLEÄRA" ÅTGÄRDER VIA BANKER - RTRS

2019-12-03 12:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vita huset övervägde tidigare i år det "nukleära alternativet" att blockera Huawei från att handla i amerikanska dollar, något som kräver tillgång till amerikanska banker och vore ett mycket tuffare ingripande än den svartlistning som sedermera vidtogs. Det rapporterar Reuters med hänvisning till flera källor, som uppger att alternativet fortfarande finns i verktygslådan.

Ett förbud mot Huawei att handla i dollar vore ett effektivt sätt att närmast fullständigt stänga ner telekombolaget affärer utanför Kina.

Idén diskuterades i USA:s nationella säkerhetsråd som den allra hårdaste av de potentiella åtgärderna för en lång rad förseelser som bolaget anklagas för. De amerikanska myndigheterna anser att det finns bevis för att anse att bolaget utgör ett hot mot rikets säkerhet. Svartlistningen medförde att bland annat Google och flera chiptillverkare och nyckelleverantörer rev kontrakten med Huawei.

Bankförbudet var det tuffaste åtgärdsalternativet på en trappa av möjligheter och Huawei vore det klart största bolaget hittills att drabbas av en dylik manöver, skriver Reuters.

Tidigare har USA slagit till mot ryska affärsmän och deras bolag, något som bland annat lamslog det svenska aluminiumverket Kubal via oligarken och ägaren Oleg Deripaska. Även iranska politiker och venezuelanska narkotikahandlare har pålagts bankförbudet.

Bland anklagelserna som USA:s regering riktat mot Huawei finns stöld av bolagshemligheter, bankbedrägeri och brott mot Iransanktioner.

Huawei har vid upprepade tillfällen tillbakavisat anklagelserna, som också lett till att USA krävt av flera allierade att Huaweis utrustning exkluderas ur kritisk nätverksutbyggnad, ett område där man är Ericssons och Nokias främsta konkurrent.

USA menar att Huawei möjliggör för statligt kinesiskt spionage via telekomnätsutrustningen och att Kina i ett mardrömsscenario under vissa omständigheter skulle kunna stänga av telekomnät i främmande land.

Direkt-SE