RÄNTOR/VALUTOR: EURON UPP, EURO-RÄNTOR NER INFÖR ECB

2019-09-12 10:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjunker något i förmiddagens handel på torsdagen, euron handlas samtidigt starkare, åter något över 1:10 mot dollarn, efter en tillfällig dipp under den nivån på onsdagseftermiddagen/kvällen.

Torsdagen handlar nästan uteslutande om ECB:s räntebesked, klockan 13.45, följt av ECB-chefen Mario Draghis presskonferens, klockan 14.30, och frågan är om ECB har laddat bazookan tillräckligt för att hålla marknaderna på fortsatt gott humör.

Enligt konsensusprognosen väntas ECB sänka depositräntan 10, eller kanske 20, punkter, förändringar kan komma i den framåtblickande guidningen och en återstart av centralbankens QE-program ligger också i många bedömares förväntan.

"Angående ECB är den största risken att Draghi inte får tillräckligt stöd bland övriga ledamöter för tillgångsköp (QE) i detta läge", skrev Rabobank i ett kundbrev.

Inför räntebeskedet kommer Eurostat att redovisa industriproduktionsstatistik för juli, klockan 11.00.

Svenska statsobligationsräntor sjunker ett par punkter i längre löptider på torsdagsförmiddagen, ungefär i linje med utvecklingen i tyska räntor. Kronan handlas ytterligare ett par öre starkare mot euron jämfört med på onsdagseftermiddagen, och omkring 5 öre starkare mot dollarn

Kronans växelkurs har rört sig relativt kraftigt de senaste dagarna, sliten åt olika håll av Riksbankens oväntat hökaktiga signaler i samband med räntebeskedet förra torsdagen och tisdagens oväntat svaga inflationsutfall för augusti.

Riksbankens besked om att den fortsätter att se en möjlig räntehöjning runt årsskiftet möttes av skepsis, men valutamarknaden tryckte ändå ner EUR/SEK från cirka 10:73 före räntebeskedet till 10:61 som lägst på fredagseftermiddagen.

Därefter följde en viss uppåtrekyl på måndagen innan SCB på tisdagen redovisade ett inflationsutfall för augusti som var 0,2 procentenheter under Riksbanken nyligen publicerade prognosbana för måtten KPIF och KPIF exklusive energi.

Valutamarknaden svarade med att dra upp EUR/SEK till nära 10:78 som högst strax efter att statistiken publicerats, men kronan började därefter att återhämta sig gradvis, och på torsdagsförmiddagens noterades EUR/SEK till nära 10:73 som lägst.

Carl Hammer, chefsvalutastrateg på SEB noterar i bankens kundbrev att Riksbankschefen Stefan Ingves kommentarer i London på tisdagseftermiddagen inte gick marknaden förbi; att säga att inflationen är vid målet när SCB just redovisat att målvariabelinflationen hade sjunkit till 1,3 procent lät ju både märkligt och hökaktigt.

Carl Hammer noterar att den kommentaren får tolkas med en "stor nypa salt", givet att Riksbanken inte har förhandsinformation om utfallen i viktig svensk data.

När direktionsledamöter talar dagarna efter en ny penningpolitisk rapport baseras anförandena på slutsatserna i den rapporten, där en av slutsatserna var att de senaste inflationsutfallen (juni, juli) varit lite högre än väntat (och prognosen var att KPIFXE-inflationen skulle vara 1,8 procent i augusti, i stället för de 1,6 procent som det faktiska utfallet visade).

Ingves berörde däremot senare, efter anförandet, det senaste inflationsutfallet, men nöjde sig då med att säga att det var för tidigt att avgöra vilka effekter det kan få.

Carl Hammer noterar vidare att fokus nu skiftar till ECB och hur mjuka bankens budskap kan bli.

"I kontexten av att ränteskillnader ändå gör skillnad för valutor bör Riksbanken passa sig för att vidga gapet för mycket vs ECB/euron - en svensk höjning skulle till slut kunna locka tillbaka de flöden som krävs för att nå mer rimliga nivåer i EUR/SEK kring 10:00. En hökaktig ECB är troligen kronpositiv eftersom Riksbankens plan för en höjning underlättas", skriver Carl Hammer.

Även amerikanska statspappersräntor sjunker tillbaka något i den europeiska handeln på torsdagen. Från USA redovisas augusti-KPI samtidigt som ECB-chefens presskonferens inleds, klockan 14.30, vilket kan innebära att såväl räntor som valutor kan slitas från två olika håll.

torsdag kl 10.45 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 9:6505 (9:7027) Statsobl 2y -0,63 (-0,63)

EUR/SEK 10:6413 (10:6632) Statsobl 10y -0,23 (-0,21)

EUR/USD 1:1026 (1:0990) Ty obl 10 -0,58 (-0,57)

US obl 10 1,72 (1,73)

Direkt-SE