RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP EFTER SENARELAGDA TARIFFER

2019-09-12 07:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har dragit uppåt sedan svensk stängning på onsdagen efter besked om att USA senarelägger tariffhöjningar mot Kina med två veckor. På torsdagen väntas amerikansk KPI-statistik för augusti medan eftermiddagens största blickar kan tänkas riktas mot Mario Draghis anförande efter ECB-räntebesked strax efter lunch.

I torsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna upp med den tioåriga benchmarkräntan 2 punkter högre till 1,75 procent, mätt från svensk stängning på onsdagen. Tvåårsräntan drar samtidigt uppåt 3 punkter.

I eftermiddag bjuds det alltså på USA-statistik i form av KPI för augusti samt veckovis jobbdata. I det första fallet är en kärninflation om 2,3 procent förväntad, vilket skulle vara upp från 2,2 procent i juli.

Asiatiska börser visar överlag positiva rörelser under torsdagens handelssession och den kinesiska valutan, yuan, noteras för första gången på tre veckor nere vid 7:08-strecket. Även de exportkänsliga länderna Sydkorea och Australiens valutor har stärkts under natten.

Detta sedan USA-presidenten Donald Trump under natten twittrat att införandet av tariffhöjningar mot Kina senareläggs till den 15:e oktober från den 1:a oktober.

På valutamarknaden handlas dollarn för första gången sedan månadsskiftet juli/augusti över 108-strecket mot yenen.

Från japanskt håll visade maskinorderstatistik för juli en oväntad uppgång jämfört med samma månad året före.

Kronan är 3 öre starkare mot dollarn och ett par öre stärkt mot euron sedan onsdagseftermiddagen.

Svensk data i form av småhusbarometer för augusti inkommer under förmiddagen. Under morgonen visade Arbetsförmedlingens augustistatistik att 7,0 procent (6,9) av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av augusti.

"Arbetslösheten kryper uppåt vilket hänger samman med en avmattning av ekonomin", sade Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Under förmiddagen står industriproduktion för juli på EMU-agendan inför ECB:s räntebesked klockan 13.45. ECB väntas sänka depositräntan 10 till 20 punkter, förändringar kan komma i den framåtblickande guidningen och en återstart av centralbankens QE-program ligger också i många bedömares förväntan.

"Angående ECB är den största risken att Draghi inte får tillräckligt stöd bland övriga ledamöter för tillgångsköp (QE) i detta läge", skriver Rabobank.

Deras analytiker räknar med en sänkning om 10 punkter samt en framåtblickande lågränteguidning som sträcker sig klart längre än det QE-program som Rabobank ändå bedömer lanseras för de tolv månader som inleds i oktober.

För euroområdets banksektor, vars lönsamhet är pressad av de låga räntorna, har ECB meddelat att ett tudelat räntesystem eventuellt kommer att införas för att lindra de negativa effekterna av en sänkning. Credit Suisse lyfter i en analys fram att detta främst kan tänkas verka mildrande för banker i kärnländer.

"Vi räknar däremot inte med en utformning som är tydligt nettopositiv för banksektorn. Med en ovilja att tillämpa kostnader på hushållskunders insättningar ser vi de lägre räntorna som nettonegativt för sektorn, särskilt för aktörer i periferin", skriver Credit Suisse.

torsdag kl 6.55 (onsdag kl 16.15)

=================================

USD/SEK 9:6671 (9:7027) EUR/USD 1:1014 (1:0990)

EUR/SEK 10:6476 (10:6632) USD/JPY 108:08 (107:72)

Jp obl 2 -0,29 (-0,28) Jp obl 10 -0,22 (-0,21)

Ty obl 2 -0,84 (-0,85) Ty obl 10 -0,57 (-0,57)

US obl 2 1,69 (1,66) US obl 10 1,75 (1,73)

Direkt-SE