HUAWEI: TYSKT BESKED DRÖJER, SÄKERHETSEXPERTIS VÄGS IN - RTRS

2019-02-12 15:40

STOCKHOLM (Direkt) Ett definitivt besked gällande övervägandet om Huaweis vara eller icke vara inom ramen för utbyggnad av Tysklands 5G-nät dröjer, rapporterar Reuters med hänvisning till regeringsnära källor.

Kabinettet har under de senaste dagarna fört diskussioner om den omdiskuterade kinesiska telekomleverantören, men ett besked är inte att vänta inom de närmsta två veckorna, enligt källuppgifterna.

Startskottet för utbyggnaden går i slutet av mars, men innan dess kommer regeringen koppla in säkerhetsexpertis för att utröna om Huawei - Ericssons och Nokias främsta konkurrent - är ett säkert alternativ.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo varnade på både måndagen och tisdagen allierade för att kontrakt med det kinesiska bolaget kan innebära "svårigheter att vara partner" med Washington.

Tysklands tre största telekomoperatörer, Deutsche Telekom, Vodafone och Telefonica Deutschland, har likt flera konkurrenter i Europa Huawei-utrustning i näten och har å sin sida varnat för att slopandet av bolagets teknik skulle försvåra 5G-utvecklingen avsevärt.

En tänkbar lösning som bland annat Deutsche Telekom föreslagit, och som också förbundskansler Angela Merkels sagt sig förorda, är att tekniken kontrolleras och att anti-spiongarantier krävs från Huawei innan installationen påbörjas.

Direkt-SE