Bild: PBOC Fotograf: Gao Xueyu

Kinas nya benchmark – öppnar det finansiella systemet för utomstående

Kinesiska börser stiger på måndagen.

Kinas centralbank, PBOC, har uppmanat långivare att anta en ny regim för att prissätta alla krediter från och med nästa år, vilket markerar ett slut på tidigare benchmark och ännu ett steg mot att liberalisera det finansiella systemet.

Det skriver Bloomberg News.

Finansiella institutioner bör sluta att använda den gamla utlåningsräntan som prisreferens för nya krediter från januari och gradvis konvertera existerande lån till den nya basen (referensräntan) - loan prime rate - från mars till augusti, uppgav PBOC på lördagen, enligt nyhetsbyrån.

Den ettåriga referensräntan, LPR, sattes till 4,15 procent i december, lägre än benchmarkräntan på 4,35 procent.

Bloomberg News skriver att centralbanken på grund av den långsiktiga avmattningen i Kinas ekonomi öppnar det finansiella systemet för utomstående samtidigt som det görs mer marknadsdrivet i vissa avseenden. Samtidigt vill den behålla kontrollen beträffande takten i förändringarna när den försöker få bort dåliga lån medan systemet hålls stabilt.

Analytiker tror att åtgärderna kan bidra till att sänka lånekostnaderna och stötta den ekonomiska tillväxten.

Läs även: Kina investerar 3 400 miljarder i infrastruktur för transporter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST