Bild: Anders Ferbe, ordförande i Metall, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Martin Linder, Unionen, vid presträff om avtalskrav inför lönerörelsen. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Industrifacken står fast vid sina krav – vill se löneökning på 3%

"Det kravet är högst rimligt."

Industrifacken står fast vid sina krav på löneökningar på 3,0 procent, med en lägsta garanterad löneökning på 530 kronor i månaden.

Det sade Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand vid en pressträff på fredagen i samband med att parterna inom industrin växlat avtalskrav.

"Det kravet är högst rimligt. Det går i grunden bra för svensk industri. Den avmattning vi ser är från höga nivåer och vi har ingen lågkonjunktur i sikte", sade hon.

Hon tillade att svensk konkurrenskraft har stärkts och att nivån på svenska arbetskraftskostnader ligger under genomsnittet i Västeuropa och klart under nivån i Tyskland.

Hon påpekade att Sveriges Ingenjörer för första gången ställer krav på individgarantier, med lägst angivna löneökningar i avtalet, vilket de andra facken inom industrin gjort sedan tidigare. Individgarantin är 530 kronor för alla förbunden.

"Vi ser att det brister i tillämpningen. Ungefär 8 procent av våra medlemmar på teknikavtalet har fått ingen eller nästan ingen löneökning. Det tycker vi är orimligt", sade Ulrika Lindstrand.

IF Metall ställer dessutom krav på en låglönesatsning, i linje med andra LO-förbund.

Unionens ordförande Martin Linder sade att facken också kräver ökade avsättningar till flexpension samt krav på en handlingsplan vid återgång i arbete efter föräldraledighet. Till detta kommer krav när det gäller arbetsmiljö.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson påpekade att kraven utgår från ett ettårigt avtal, men att facken inte är främmande för längre avtal än så, det beror på innehållet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST