Fotograf: Glenn Stubbe, TT

Därför hissar proffsen en varningsflagga för cannabisaktien

Kan vara en kortsiktigt bra notering tack vare hypefaktorn.

Det finns förutsättningar för att Spotlight-kandidaten ODI Pharma, verksamma inom medicinska cannabisprodukter, ska bli en kortsiktigt bra notering, till stor del tack vare den hypefaktor som ändå finns kvar kring cannabissektorn, bedömer analystjänsten Börsplus som dock avstår från att teckna aktien.

"I grund och botten är vi tveksamma till att en affärsplan, ihop med ett leverantörsavtal och ett grossistavtal ska värderas till långt över 100 miljoner kronor. För mer än så består inte ODI av här och nu. Vi tycker inte heller att grundarnas begränsade erfarenheter av eget företagsbyggande inspirerar", skriver Börsplus.

"Därmed inte sagt att framgång är omöjlig. Den marknad ODI ger sig in drar till sig mycket investeringar och det är ju lovande", resonerar analystjänsten som även noterar att ledningens höga ägarandelar bör inspirera till ansträngning.

Beroendet av en leverantör är dock en stor riskfaktor, vilket danska Stenocares öde visar, pekar Börsplus på.

ODI Pharma riktar inledningsvis in sig på den polska marknaden. Även om ODI Pharmas leverantör Aphria har rykte som kvalitetsleverantör finns också en tydlig risk att de etablerar direktförsäljning i Polen om den marknaden blir stor, anser analystjänsten.

Teckningstiden i ODI Pharmas nyemission inleddes den 16 december och avslutas den 30 december. Teckningskursen är 9:20 kronor per aktie, vilket värderar bolaget till 115 miljoner kronor före kapitaltillskottet på 25 miljoner kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST