Fotograf: Rovos Rail

Hållbarhet och lyx på räls

Rovos Rail är ett privat tågbolag som färdas på Sydafrikas och grannländernas järnvägsnät med tåg inredda i gammaldags stil. 

Vad innebär hållbarhet för Rovos Rail?

Att gå med vinst och vara hållbara går hand i hand menar Tiffany Vos-Thane, som operativt ansvarig på Rovos Rail. För att företaget ska leva, vara relevant och utvecklas måste vi satsa på förnyelse och hållbarhet.

Att våra 415 anställda trivs är en av de viktigaste hållbarhets faktorerna för oss. Många kommer direkt från gatan och får sin utbildning hos oss och vill sällan sluta arbeta här.

Vi är självförsörjande på vatten med eget borrhåll och behöver inte tära på det kommunala vattnet. Vi är på gång att fasa ut vatten plastflaskorna på tåget, vi donerar gamla linnen till barnhem, äldrehem och andra ställen i nöd. Våra snackboxar ombord produceras av kvinnliga småföretagare i ekovänliga förpackningar. Likaså våra presentartiklar ombord, levereras endast av små och lokala företag och tillverkningen sker i Sydafrika.

Vi rehabiliterar även en mängd olika djur på vår tågstation som blivit övergivna eller räddade från cirkus eller tagits ifrån sina ägare pga av deras grymma behandling av djuren. Det kostar oss en liten förmögenhet varje månad med mat, veterinärräkningar, men vi bryr oss mycket om djur, säger Tiffany.

Läs även: En tidsresa tillbaka till 1800-talet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST