Fotograf: Unsplash

Positiv fredagsbörs: Medicinteknikbolaget lyfter tvåsiffrigt - Klövern klättrar

Efter en tassande inledning tog Stockholm på fredagsförmiddagen fart och lyfte, med uppgångar för så gott som samtliga sektorer.

Stockholmsbörsen hade på fredagseftermiddagen stigit måttligt i likhet med flera andra europeiska börser, med stöd av amerikanska börsuppgångar till rekordnivåer kvällen före. Den väntade nyheten att landets president Donald Trump ska ställas inför riksrätt hade ingen uppenbar negativ inverkan.

Klockan 14.40 hade OMXS30-index stigit med 0,6 procent till 1.794 och aktier för 9,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Astra Zeneca avancerade 1,8 procent efter att ha sålt rättigheterna för bröstcancerläkemedlet Arimidex och prostatacancerläkemedlet Casodex till Juvisé Pharmaceuticals i Europa, Afrika och ett antal andra länder.

Bland övriga storbolag lyfte hygienbolaget Essity och säkerhetskoncernen Securitas omkring 1,5 procent vardera medan Swedbank och Nordea var upp drygt 1 procent.

Stålbolaget SSAB sjönk dock 0,4 procent. Den amerikanska konkurrenten US Steel spår förlust för fjärde kvartalet och helåret, samt justerar sin investeringsprognos för 2020. Även om stålmarknaderna i Nordamerika återhämtar sig, är Europa och rörsegmenten fortfarande svaga, enligt det amerikanska bolaget.

Medicinteknikbolaget Irras lyfte hela 23 procent efter besked om CE-märkning för Irraflow-katetern, vilket banar väg för återlansering i Europa.

"Den första mycket viktiga saken med CE-märkningen är att vi hoppas återfå investerarnas förtroende i Irras och börjar fokusera på fakta att vi har ett absolut transformativt system som gör en enorm skillnad för allvarligt sjuka patienter", sade Irras vd Kleanthis Xanthopoulos till Nyhetsbyrån Direkt.

Bussoperatören Nobina steg 5 procent, trots att bolagets justerade resultat före skatt för det gångna kvartalet sjönk med 8 procent till 225 miljoner kronor. Resultatnedgången berodde enligt vd Magnus Rosén på att Nobina sedan slutet av andra kvartalet befinner sig i en period med omfattande så kallad kontraktsmigrering, vilket tynger lönsamheten.

Searchlight har höjt sitt bud på Opus till 8:50 kronor per aktie, från tidigare 7:75 kronor. Bilbesiktningsbolagets styrelse rekommenderar ägarna att acceptera det nya, höjda budet. I samband med rekommendationen passade Opus på att vinstvarna. Opus handlades upp 7,3 procent till 8:39 kronor.

Även C-Rad gick starkt och handlades upp 6,7 procent. Per-Arne Blomquist, ny styrelseledamot i C-rad, har köpt aktier i bolaget för nära 5 miljoner kronor.

Projektengagemang ska vidta nya effektiviseringsåtgärder för att öka sin lönsamhet. Aktien stärktes 1,4 procent.

Medicinteknikbolaget Bioservice ökade 7 procent efter en fransk order på 100 stycken Ironhand-enheter till Loxam som ska erbjuda rikstäckande uthyrning av Ironhand i Frankrike.

Soltech steg 5 procent efter att dotterbolaget NP-Gruppen tecknat ett ramavtal värt 150-250 miljoner kronor över en treårsperiod.

Klövern klättrade 3,4 procent. Fastighetsbolaget har köpt två fastigheter i Linköping för 345 miljoner kronor.

Embracer lyfte 3,2 procent efter besked om förvärv av spelutvecklaren Tarsier Studios som utvecklar äventyrsspel och plattformspussel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST