Fotograf: TT

Trump förlorade – nu blir det riksrätt efter ”odiskutabla bevis”

”I verkligheten är de inte ute efter mig, de är ute efter dig”, twittrade president Trump under gårdagen.

En majoritet i USA:s representanthus röstade under natten för att ställa landets president Donald Trump inför riksrätt. Omröstningen gjordes efter en nästan åtta timmar lång debatt. Han blir därmed den tredje presidenten hittills som ställs inför riksrätt.

Det rapporterar internationella medier.

”Vi har funnit odiskutabla bevis för att Trump har missbrukat sin makt genom att pressa Ukrainas nyvalde president till att utreda en politisk rival”, sade demokraten Adam B. Schiff till Bloomberg News.

Båda anklagelsepunkterna - maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning - röstades igenom med enkel majoritet i representanthuset stött av att nära samtliga demokrater röstade för dessa anklagelsepunkter.

Ingen av republikanerna röstade för riksrätt medan det fanns vissa avhopp bland demokraterna. Senaten ska efter nyår genomföra sin omröstning. Den till skillnad från representanthuset domineras av republikaner.

”Detta är ett angrepp på USA och det republikanska partiet”, skrev Donald Trump på Twitter.

”I verkligheten är de inte ute efter mig, de är ute efter dig”, twittrade president Trump.

Efteråt sade demokraten och talmannen Nancy Pelosi att Trump med sitt agerande gett dem ”inget val” än att ställa honom inför riksrätt.

Trump fick beskedet om riksrätten under ett kampanjtal i Michigan. Han sade bland annat att ”vi har inte gjort något fel”, och var därutöver glad att ingen av republikanerna röstade för riksrätt.

Läs även: Donald Trump hånar Greta Thunberg: ”Chill Greta, Chill!”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST