Fotograf: Unsplash

Sluta leta efter passion i jobbet – de här 4 faktorerna är viktigare

Alla jobb måste inte handla om passion.

"Följ din passion!" är ett uttryck många fått höra i jobbsammanhang. I själva verket kan det vara ett riktigt dåligt karriärsråd.

Det menar terapeuten, författaren och talaren Esther Perel. I podcasten "How's Work" berättar hon att folk som fokuserar för mycket på att hitta passion genom sitt jobb kan göra sig själva en stor otjänst. Det skriver CNBC Make It.

"Först och främst, jobb är inte passionerat för alla", säger hon. 

"Jobb kan vara riktigt tillfredsställande. Jobb kan vara belönande. Jobb kan vara meningsfullt." 

Men Esther Perel påpekar att det också är helt acceptabelt, för att inte tala om vanligt, att arbeta för att i första hand försörja en livsstil och betala räkningar. 

"Att jobba kan lösa problem som orsakats av stora skulder eller för att du har andra personer att försörja", säger hon. "Det finns många andra meningar med att jobba som inte har att göra med passion." 

Enligt Esther Perel har kulturella skiften, som att färre människor engagerar sig i exempelvis kyrkan, lett till att fler människor lägger värde i jobb istället. I en studie som genomfördes av CNBC Make It och Survey Monkey uppgav en majoritet av alla som jobbade, i alla åldrar, att "mening" var den största bidragande faktorn till lycka på jobbet. 

Men att söka mening kan bli ett problem när jobbeskrivningar inte överensstämmer med  förväntningarna man har på att finna passion. Det skulle kunna vara en bidragande anledning till varför nästan hälften av alla som jobbar överväger att säga upp sig, enligt en undersökning från jobbsökningsmotorn JobList.

"Problemet med att gå vidare är att folk fortsätter tänka att de borde hitta sin passion, sitt syfte, sitt uppdrag, sin mening i arbetet", säger Esther Perel till CNBC Make It.

"Och när de inte känner det intensivt börjar de tänka att de är på fel ställe. Men jobbet kommer inte att vara den mest intressanta delen i allas liv." 

Istället för att använda passion som guide i karriären rekommenderar Esther Perel att se till att jobbet innehåller fyra andra viktiga aspekter för att det ska kännas motiverande: 

1. Sök efter ett jobb som lär dig saker.

2. Sök efter ett jobb som du kan växa i.

3. Sök efter ett jobb som kan försörja dig och din familj.

4. Sök efter ett jobb där du kan få en bra lärare. 

"Hitta rätt lärare, för det tråkigaste av ämnen kan bli fascinerande med en bra lärare. Men det mest fascinerande ämnet kommer att bli det tråkigaste du någonsin gjort med en dålig lärare. Dina lärare, människorna som guidar dig, människorna som styr dig, människorna som ser saker i dig som du inte ser i dig själv än - du kommer att komma ihåg dem för resten av ditt liv", säger Esther Perel. 

Hon anser att det är viktigare att hitta en bra chef än jobbet i sig och det faktiska ansvaret som kommer med det. 

Läs även: Sluta tidsplanera och börja uppmärksamhetsplanera – för att bli mer produktiv


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST