Fotograf: Pressbild Skistar

Skistars vd efter den kyliga rapporten –  ”medvinden kommer”

Samtliga destinationer är nu öppna och närmare 80 procent av säsongens logiförsäljning är uppbokad.

Skidanläggningsbolaget Skistar redovisar som väntat ett negativt resultat i det säsongsmässigt svaga första kvartalet.

Omsättningen sjönk 38,3 procent till 121 miljoner kronor (196).

Rörelseresultatet blev -325,8 miljoner kronor (-209,0).

Resultatet före skatt var -321,5 miljoner kronor (-218,0). Resultatet efter skatt blev -244,6 miljoner kronor (-144,1). Resultat per aktie hamnade på -3,03 kronor (-3,47). Resultatnedgången förklaras av mindre reavinster från fastighetsverksamheten.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 334 miljoner kronor (284).

Samtliga destinationer är nu öppna och närmare 80 procent av säsongens logiförsäljning är uppbokad, uppger bolaget.

”Vintern kom tidigt med både kyla och snö på samtliga destinationer, vilket medfört goda förutsättningar för snöproduktion och har inneburit både en tidig säsongsstart och att våra anläggningar är i fantastiskt skick inför jul- och nyårshelgen”, skriver tillförordnade vd:n Anders Örnulf i rapporten.

Flygplatsen mellan Sälen och Trysil öppnar den 22 december.

Totalt bokningsläge (genom Skistars logi-förmedling) inför vintersäsongen är 0,1 procent lägre jämfört med samma tidpunkt föregående år, framgår det av rapporten.

Intervju med vd Anders Örnnulf.

Skidturismbolaget Skistars tillförordnade vd uttrycker optimism inför den stundande högsäsongen. Det oförändrade bokningsläget ska enligt Skistar ställas i relation till förra årets starka säsong, med rekordsiffror för bokningen.

”Bokningsläget är bra, kalendern är bra och vi känner att det är medvind”, säger Skistars tillförordnade vd Anders Örnnulf till Nyhetsbyrån Direkt.

Det gynnsamma väderläget har medfört att Skistar kunnat genomföra en tidig snöläggning i sina backar.

”Det blir en väldigt effektiv process för snöläggningen i år", säger Anders Örnulf. ”Det enda som händer är att man flyttar kostnaderna till kvartal ett och intäkterna är kvar i kvartal två”.

Skistars bokningsläge är oförändrat inför vintersäsongen 2019/2020 när närmare 80 procent av säsongens bedömda logiförsäljning redan är uppbokad.

”Vi vet att kalendern under senare delen av året är mer gynnsam. Påsken ligger bättre än föregående år. Det ser vi inte riktigt i våra bokningssiffror ännu, men det kommer vi se längre fram. Jul och nyår är fulla på destinationerna så bokningsläget är jättebra”, säger Anders Örnulf.

På söndag den 22 december öppnar flygplatsen mellan Sälen och Trysil för trafik med direktlinjer från fem svenska, två danska samt en destination från Storbritannien.

Hade man inte kunnat förvänta sig ett ökat bokningsläge med en nyöppnad flygplats?

”Du har en poäng i det, men första säsongen kommer det att vara relativt låg aktivitet på flygplatsen”, säger Anders Örnulf ”Det blir ingen jätteeffekt av det år ett”.

Går det att säga något om bokningsläget i Trysil och Sälen med tanke på att en nyöppnad flygplats borde påverka dem positivt?

”Den trenden kan vi till viss del se. Det är inga jätteslag i siffrorna mellan destinationerna, men absolut ser Sälen och Trysil väldigt bra ut”, säger Anders Örnulf.

Hur ser det ut för de som är sent ute och vill åka skidor över jul och nyår?

”Då får man kolla efter avbokningar på Skistar.com”, säger Anders Örnulf.

Läs även: Nu lanserar Skistar olycksfallsförsäkring – för barn i skidskolor


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST