Fotograf: Unsplash

Investeringsstödet gör come-back: ”nya hyresrätter med lägre hyror”

Det statliga investeringsstödet återinförs. 

Det statliga investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder återinförs med en rad förändringar som ska göra det mer koncentrerat och effektivt.

Det skriver bostadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson i en debattartikel i Sydsvenskan.

”Investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder kommer att återinföras så att förutsättningar ges för att bygga tiotusentals nya hyresrätter med lägre hyror än övrig nyproduktion. Stödet blir både mer effektivt och koncentrerat i enlighet med januariavtalet”, skriver de.

I det nya investeringsstödet, som regeringen enats om tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, ska blandningen mellan stora och mindre bostäder öka och fler hyresrätter ska gå till dem som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Var åttonde lägenhet som produceras med hjälp av investeringsstöd ska fördelas till antingen sociala kontrakt eller till unga vuxna upp till och med 30 år.

Vidare ska bostadsbyggandet ske i hela landet genom att stödet delas upp i två potter - en för storstadsregionerna och en för övriga landet.

Dessutom ska byggstarterna snabbas upp och de tillåtna nivåerna för ingångshyrorna ska indexeras i takt med kostnadsutvecklingen i samhället för att få en ”rimlig och förutsägbar” prisutveckling.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST