Fotograf: Pexels

Teknikhandelsbolaget i lättnadsrally efter IT-attacken

Teknikhandelskoncernen Addtech steg brant på Stockholmsbörsen på torsdagen

Detta sedan bolaget meddelat att samtliga dotterbolag åter är i drift efter den IT-attack bolaget drabbades av den 30 oktober.

”Det är nog lite av ett lättnadsrally, och de långsiktiga effekterna verkar inte vara så stora. Dessutom har aktien gått rejält mycket sämre än sektorkollegor som till exempel Indutrade”, säger en analytiker som följer bolaget till Nyhetsbyrån Direkt apropå dagens kurslyft.

Resultatmässigt räknar Addtech enligt en preliminär uppskattning med att ebita-resultatet påverkas negativt med 150 miljoner kronor för helåret.

ABG Sundal Collier avvaktar enligt en kommentar med att uppdatera sin modell för Addtech tills mer detaljer om hur kostnaderna slår blir tillgängliga, men räknar med att marknaden ska se positivt på beskedet från bolaget ”då mycket av osäkerheten nu är ur världen.”

Av Addtechs 130 dotterbolag drabbades 80 av IT-attacken. De drabbade dotterbolagen stod för drygt hälften av Addtech-koncernens omsättning.

Efter IT-attacken backade Addtechaktien som mest drygt 10 procent, medan Indutrade steg måttligt men i stadig takt. Efter dagens uppgång för Addtech har aktiernas kursutveckling närmat sig varandra.

Addtech handlades vid 13.25-tiden till 290 kronor, en uppgång med drygt 9 procent för dagen. "All-time-high" för Addtech är 301:50 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST