Så ser utsikterna för Stockholmsbörsen ut fram till år 2030

Ett starkt decennium för Stockholmsbörsen går snart mot sitt slut.

Dagens Industri har i onsdagens utgåva tittat på de största händelserna under årtiondet och blickar mot nästa decennium som startar vid årsskiftet. Förutsättningarna för en fortsatt stark börs fram till 2030 är på plats, bedömer tidningen.

De största värdeskaparna i Sverige under 2010-talet räknat i miljarder kronor har varit Atlas Copco med Epiroc, följt av Investor och därefter Essity med SCA

En stark börs kräver dels en global BNP-tillväxt på över 3 procent per år, för det andra behövs stigande genomsnittliga realräntor och för det tredje fordras stigande aktievärderingar. Dagens Industri bedömer att även med 1-2 procents högre räntor finns det mån för direktavkastningen att sjunka utan att bli historiskt oattraktiv.

"Med bra bolag, rimliga värderingar och tre likheter med tidigare vinnardecennier är mycket på plats för att 2020-talet ska bli ännu ett riktigt bra decennium för Stockholmsbörsen", avslutar tidningen sin slutsats.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST