Lyxelektronikjätten vinstvarnar igen - aktien rasar tvåsiffrigt

Det danska elektronikbolaget Bang & Olufsen sänker sina prognoser för det brutna räkenskapsåret 2019/20.

Det danska elektronikbolaget Bang & Olufsen sänker sina prognoser för det brutna räkenskapsåret 2019/20.

Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget som vinstvarnat flera gånger de senaste åren.

Omsättningen förväntas bli 13 till 18 procent lägre än fjolåret, en nedjustering från en tidigare bedömning om positiv tillväxt.

Ebit-marginalen förväntas nu ligga i intervallet -9 till -4 procent, mot den tidigare förväntningen om högre marginaler än helåret 2018/19.

Även prognosen för det fria kassaflödet för räkenskapsåret 2019/2020 sänks och det väntas nu vara negativt i häradet 100-150 miljoner danska kronor. Detta mot en tidigare förväntning om ett positivt kassaflöde.

Bang & Olufsen ger även preliminära siffror för det andra kvartalet: omsättningen väntas uppgå till 627 miljoner danska kronor, en nedgång med 31 procent i lokal valuta och ebit-marginalen väntas för kvartalet bli -10 procent justerat för engångsposter. Det fria kassaflödet väntas uppgå till 32 miljoner kronor.

Bolaget skriver att försäljningen för september och oktober var i linje med bolagets förväntningar, medan november var långt sämre än vad bolaget trodde på förhand.

Bang & Olufsen hade tidigare trott att försäljningen skulle minska något i den första halvan av året, men konstaterar att försäljningen varit svår att prognostisera eftersom bolaget har en ny strategi, och har haft behovet att normalisera lagernivåer.

Försäljningsminskningen har flera orsaker, enligt bolaget som bland annat nämner att återförsäljarnas försäljning mot konsument inte varit "tillfredsställande".

Bang & Olufsen spår att kassaflödet kommer att vara positivt under andra halvåret.

Bolagets rapport för det andra kvartalet väntas komma den 14 januari.

Aktien rasar tvåsiffrigt på Köpenhamnsbörsen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST