Fotograf: Youtube Bill Gates

Bill Gates bästa boktips: 5 böcker för julledigheten

På listan finns både fiktion och facklitteratur.

Bill Gates har presenterat sin årliga lista med rekommenderade böcker.

"Eftersom jag är en datakille gillar jag att kolla på min läslista och se om några trender har uppstått. I år läste jag lite mer fiktion än vanligt. Det var inte ett medvetet beslut, men jag verkar dras till berättelser som låter mig upptäcka andra världar", skriver Bill Gates på hemsidan Gates Notes

1. "An American Marriage" av Tayari Jones

Nygifta Celestial och Roy förkroppsligar den amerikanska drömmen och den nya Södern. Han är ung vd - hon är konstnär på väg mot en lysande karriär. Precis när de har påbörjat resan mot en vardag och ett liv ihop slits de isär av omständigheter ingen av dem hade kunnat föreställa sig. Roy arresteras och döms till tolv års fängelse för ett brott Celestial vet att han inte begick. Celestial är förtvivlad och söker tröst hos barndomsvännen Andre.

"Jones är en så skicklig författare som lyckas få dig att sympatisera med båda huvudkaraktärerna, även efter att en av dem fattar ett svårt beslut. Ämnet är väldigt tungt och tankeväckande och jag sögs in i Roy och Celestials tragiska kärlekshistoria", skriver Bill Gates. 

2. "These Truths" by Jill Lepore

I "These Truths" lyckas Lepore göra något närmast omöjligt, hon täcker hela USA:s historia på bara 800 sidor. Det skriver Bill Gates. 

"Hon har gjort det medvetna beslutet att använda flera olika utgångspunkter i sitt narrativ och resultatet är den mest ärliga och orubbliga redogörelsen för den amerikanska berättelsen jag någonsin läst. Även om du läst mycket om amerikansk historia är jag säker på att du kommer lära dig något av 'These Truths'", skriver han. 

3. "Growth" av Vaclav Smil

"När jag först hörde att en av mina favoritförfattare höll på att skriva en ny bok om tillväxt kunde jag inte vänta på att läsa den. Hans senaste bok gjorde mig inte besviken. Jag håller inte med om allt som Smil säger, men han förblir en av de främsta tänkarna att dokumentera det förgångna och se helhetsbilden." 

4. "Prepared" by Diane Tavenner 

Som alla vet är det en lång och emellanåt svår resa att förbereda sitt barn för livet efter gymnasiet, skriver Bill Gates. Diane Tavenner har skrivit en hjälpsam guide till hur man gör den processen så enkel och fruktsam som möjligt. I boken delar hon med sig av vad hon lärt sig om att utbilda barn - inte bara om vad de behöver för att komma in på högskolan, utan också för hur de ska leva ett gott liv. 

5. "Why We Sleep" av Matthew Walker

"Jag har läst ett par bra böcker om mänskligt beteende det här året, och det här var den mest intressanta och djupgående. Alla vet att en god natts sömn är viktigt - men vad exakt räknas som en god natts sömn? Och hur får du en sådan att hända? Walker har övertalat mig att byta mina kvällsrutiner för att höja chanserna. Om ditt nyårslöfte är att bli mer hälsosam 2020 är hans råd en bra utgångspunkt." 

Läs även: Två böcker du måste läsa – för att anställas av Bill Gates


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST