ANNONS

Resan från praktik i Vårgårda till högkvarteret i Genève

Erik Hellström började sin karriär som praktikant på Nordic Snus fabrik i Vårgårda – idag arbetar han på moderbolaget JTI:s huvudkontor i Schweiz. En spännande resa som varit möjlig tack vare en snabbrörlig och stöttande arbetsgivare.

2006 började Erik Hellström att praktisera på Nordic Snus fabrik i västgötska Vårgårda. Praktiken övergick senare till en timanställning som maskinoperatör, och kort därefter blev han skiftledare och arbetade med uppföljning och administrativa uppgifter. 

”Sedan bytte en kollega som var produktionsanalytiker tjänst. Jag blev tillfrågad om jag ville ta mig an rollen och jag sa ja”, säger Erik Hellström. Och så började klättringen upp för karriärstegen.

Några år senare blev ännu en roll ledig – rollen som HR-chef. Återigen blev Erik Hellström tillfrågad och fick samtidigt en HR-utbildning som JTI – Nordic Snus moderbolag – bekostade. 

JTI

Med varumärken som LD och de nya tobaksfria nikotinportionerna Nordic Spirit är Nordic Snus idag en etablerad spelare på den svenska marknaden med ungefär 7 % marknadsandel. Idag jobbar totalt 45 000 personer globalt på JTI. I Skandinavien är man 190 personer, inklusive Nordic Snus, med kontor i Stockholm, Köpenhamn och Vårgårda. 

Läs mer här!

”Det var en lärorik period, där fokus låg på de mjuka delarna som har med HR att göra. JTI är fantastiska på att hjälpa dig att utvecklas. Har du drivet och intresset, så finns det hur många möjligheter som helst”, säger Erik Hellström.

Flytten till Schweiz

Erik Hellström blev senare produktionschef i Vårgårda, och kunde då använda både sina erfarenheter från att ha arbetat med maskinerna och HR. Idag arbetar han som Strategy Manager på JTI:s högkvarter i schweiziska Genève. 

”Det var fabrikschefen i Vårgårda som uppmärksammade mig om att det fanns en jobbannons internt inom JTI, eftersom han visste att jag var intresserad av att arbeta utomlands. Idag har jag en övergripande roll och sitter med globala projekt där jag knyter ihop projektledare som är verksamma över hela världen med ledningsgruppen här i Genève”, säger Erik Hellström.

Förutom sina ordinarie arbetsuppgifter, arbetar Erik Hellström i ett sidoprojekt om tobaksutbyte. Under projektet såg han att det fanns förbättringspotential.

”Jag utvecklade ett sätt att samla data som tidigare låg utspridd i vår digitala struktur och knöt ihop det till en samlingspunkt. Verktyget har implementerats och vi använder det globalt.”

Tobaksfria nikotinportioner – en framtidsprodukt

Innan Erik Hellström flyttade till Genève var han med och utvecklade Nordic Snus tobaksfria nikotinportioner Nordic Spirit i Vårgårda. Det var många delar som skulle klaffa i och med att det var en helt ny produkt, och Erik Hellström var bland annat med och testade produkterna, och optimerade maskinernas körbarhet i produktionen.

”Nordic Spirit var i princip klar precis innan jag flyttade från Sverige och började strax därefter att produceras kommersiellt. Det är en framtidsprodukt och ett fräscht alternativ som allt fler konsumenter efterfrågar. Jag jobbade med lanseringen länge, så det är väldigt kul att se dosan i händerna på folk ute på stan när jag är på besök hemma i Sverige”, avslutar Erik Hellström. 

Läs mer här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST