Emma Watson och Marie Louise Sunde. Fotograf: Chris Pizzello/Invision/AP/TT, privat

Från kirurg till jämställdhetsentreprenör – inspirerad av Emma Watson

I oktober i fjol bytte norska Marie Louise Sunde livet som kirurg mot livet som entreprenör. Nu bygger hon och techprofilen Isabelle Ringnes upp plattformen Equalitycheck som ska göra näringslivet jämställt med hjälp av crowdsourcing. 

”Jag vänder mig till er för att jag behöver er hjälp. Vi vill att ojämlikhet mellan könen ska få ett slut, och för att göra det så måste alla vara involverade”, sade skådespelaren Emma Watson inför ett fullsatt FN den 20 september 2014. Såväl talet som den kampanj, ”HeForShe” som hon lanserade, fick uppmärksamhet världen över. 

En av dem som inspirerades starkt var norska Marie Louise Sunde. Hon var mitt uppe i sina läkarstudier i Oslo där hon bor. 

”Vi i Skandinavien har varit så självgoda och säkra på att vi är i mål när det gäller jämställdhet. Det var likadant i Norge, omedveten diskriminering var inget man snackade om”, säger Marie Louise Sunde.

Som ung kirurg fick hon också tidigt uppleva hur det var att jobba i en mansdominerad värld. 

”Jag mötte ett gäng med andra unga vuxna med samma tankar som jag, nämligen att männen måste bli mer involverade i debatten som mestadels fördes mellan kvinnor. Isabelle Ringnes, som är min partner nu, var en av dem. Tillsammans lanserade vi en kampanj i Norge för att uppmärksamma den omedvetna diskrimineringen. Den blev en stor framgång och nådde många miljoner genom sociala medier.”

Tillsammans såg de ett näringsliv som fokuserade allt mer på frågan men saknade insikten om hur de skulle få till en förändring. Där någonstans föddes idén om Equalitycheck. 

”Vi ville skynda på processen. Enligt uppgifter från World Economic Forum kommer det att ta 202 år innan världen har ekonomisk jämställdhet mellan könen.”

I oktober i fjol lämnade hon sin doktorstitel och sin karriär som kirurg på Akershus Universitetsjukhus i Oslo bakom sig för att på heltid jobba med Equalitycheck tillsammans med Isabelle Ringnes. 

”Det var en stor förändring och inget jag planerat för tidigare. Men jag såg behovet och någon behövde göra det.”

Equalitycheck fungerar som ett Tripadvisor för jämställdhet. Alla kan gå in på sajten och göra en utvärdering av sin arbetsgivare som tar några minuter. 

”Man ger poäng från ett till fem om hur man upplever att könen ges lika möjligheter, inkludering, frånvaro av omedvetna fördomar, hur ledningen kommunicerar och satsar på mångfald och mycket mer. Vi ger också möjlighet att i fritext berätta om hur det är att jobba i bolaget.”

När fem medarbetare från samma bolag gett sin utvärdering går det att se analysen. Och endast de som lämnar utvärdering kan se analysen. 

Under bolagets första levnadsår har det kommit in 2 500 utvärderingar och 90 bolag har gått live. 

”I januari lanserar vi brett. Först i Norge, sedan i Sverige. Första marknad utanför Skandinavien blir nog England.”

Affärsmodellen bygger på nästa steg, nämligen Equalitycheck for business. 

”Tillsammans med norska forskare i jämställdhet har vi tagit fram ett set med indikatorer där bolagen kan lägga in sina siffror om andelar, lön, hur många som slutar och andra indikatorer om jämställdhet.” 

Hittills har Equalitycheck fått 12 betalande kunder. 

”Fokus ligger att på att bygga databasen med utvärderingar, så får vi satsa på företagsaffären i nästa steg.”