Fotograf: Mats Ögren Wanger

Delstaten Florida har bannlyst orden ”global uppvärmning” - men det finns företag som går mot strömmen och satsar på hållbarhet

Följ med till det första företaget i Florida State att trots motståndet från politikerna börja satsa på hållbar turism.

Florida brottas alltmer med effekterna av den globala uppvärmningen vid sina kuster. Redan nu har flera kuststäder i den amerikanska delstaten börjat drabbas av översvämningar då havsnivåerna stiger.

Det paradoxala i sammanhanget är att klimatskeptiska politiker har kommit med en ”oskriven lag” där ord som "klimatförändringar" och "global uppvärmning" förbjuds hos myndigheter.

Club Med ́s resort Sandpiper Bay ligger i den frodiga grönskan utmed St Luciefloden två timmar norr om Miami på Floridas östkust. Här bestämde man sig trots motståndet från politikerna att börja satsa på hållbar turism och blev det första företaget i Florida State att få en så kallad ”Green Globe Certification” där man måste leva upp till 44 miljökriterier samt även sociala, ekonomiska och kulturella kriterier.

Företaget Green Globe baserat i Los Angeles tillhandahåller certifiering, utbildning och uppföljning i över 90 länder över hela världen.

”77 procent av våra 80 resorts runt om i världen är idag Green Globe-certifierade och vårt mål är att det ska bli 100 procent 2021”, berättar Robin Bouffart-Gout som är hållbarhetsansvarig för Club Med i Nord- och Sydamerika.

Vad är meningen med hållbar turism för dig?
”Vi grundades på 1950-talet kring idealet att i harmoni leva och njuta tillsammans i naturen. Den inspirerande visionen innebär ett ansvar och tankesättet driver fortfarande vårt engagemang för en mer ansvarsfull turism.”

Club Med är kända för att erbjuda en aktiv semester med sport, yoga, utflykter och SPA. Sandpiper Bay i Florida är inget undantag. Här finns verkligen så mycket att välja på för den som älskar att hålla igång från morgon till kväll med olika ”må bra” aktiviter.

Den här morgonen bestämmer jag mig för att gå ner till havet och komma igång lugnt med ett ”tai chi” pass för att stärka min livsenergi med enkla och långsamma rörelser och med fokus på andningen. Den lugna avkopplande känslan sitter i hela dagen och ger mig ökat fokus när jag prövar på bågskytte.

Senare samlar jag mod för att testa cirkustrapets, vilket är en av signaturaktiviteterna på stället. Detta är min första flygandetrapetsupplevelse någonsin och på hög höjd slänger jag mig ut och lyckas enligt instruktionerna svänga benen rakt upp och klarar nästan en ”catch” där man ska släppa taget och bli fångad i luften av en instruktör. Att våga pröva något helt nytt är en kick men det hade nog gått bättre om jag varit lite mer ”fit” vältränad.

Senare vid middagen uppträder alla trapetsinstruktörer och framför en spektakulär cirkusshow.

Tennis är min återkommande dagliga aktivitet både morgon och kväll och är resortens andra signaturaktivitet där alla oavsett nivå får proffsig choaching och möjlighet att förbättra sina slag och spela små turneringar.

Även om livet på allinclusive-resorten är härligt så vill dom flesta passa på att se något av omgivningarna.

En dag bokade vi en utflykt till Mangroveträsken och tog oss runt i en airboat och fick uppleva den vilda naturen med alligatorer, exotiska fåglar och växter.

Som kontrast till vildmarken gjorde vi en heldagsutflykt till Miami med guide, ett perfekt upplägg om man vill vara effektiv och hinna med mycket på en dag. Vi hann se Wynwood-distriktet, känt för sina många färgstarka väggmålningar, Miami Beach, Little Havanna, South Beach Art Deco District, Downtown Miami och så promenerade vi utmed världsberömda Ocean Drive.

Det blir en välgörande vecka inte bara för kroppen utan även för sinnena med franskinspirerad mat och dryck. Och varje natt, när solen gått ner, börjar festen för alla partyglada. När veckan är slut har jag även hunnit snorkla, spela golf, paddla kajak, varit på SPA och ändå har jag knappt hunnit med hälften av alla aktiviteter på ”må bra menyn”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST