Fotograf: Unsplash, Richard Drew / TT

Wall Street: Tesla handlades upp – trots krock med polisbil

Börserna i New York backade något under måndagen då marknaden inväntade flera potentiellt marknadspåverkande händelser i veckan.

Bland annat väntas räntebesked från Federal Reserve och ECB samt val i Storbritannien. Samtidigt stundar deadline för nya tullar mot Kina på söndag och lägg därtill den pågående riksrättsprocessen i den amerikanska kongressen.

Dow Jones storbolagsindex stängde ned 0,4 procent till 27.909. Det bredare S&P 500 sjönk 0,3 procent till 3.136 medan Nasdaqs kompositindex tappade 0,4 procent till 8.622.

Bland sektorerna i S&P 500 gick dagligvaror starkast medan hälsovårdsbolag var den sektor som gick tyngst.

Flera detaljhandelsbolag gick starkt med Nordstrom och Kohl upp mellan 3 och 4 procent. Varuhuskedjan Macys handlades 2,2 procent högre, trots att Goldman Sachs nedgraderade aktien till sälj från neutral.

Programvarubolaget Adobe steg 0,3 procent sedan Morgan Stanley höjt riktkursen med cirka 20 procent och upprepat rekommendationen övervikt.

Tesla var upp 1,1 procent. Dock har det rapporterats att en Model 3 som gick på autopilot körde in i två bilar, varav en polisbil, i amerikanska delstaten Connecticut i helgen.

Läs mer: Tesla kan hamna på Kinas subventionslista

Thor Industries, som är en viktig kund till svenska Dometic, rapporterade vinst och försäljning för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 som var lägre än analytikernas förväntningar. Aktien sjönk 5,2 procent.

Ett dotterbolag till amerikanska läkemedelsbolaget Merck har lagt ett kontantbud på 20 dollar per aktie, motsvarande ett totalt värde på 2,7 miljarder dollar, på forskningsbolaget Arqule. Arqule rusade 104 procent till 19:70 dollar medan Merck sjönk 0,2 procent.

Enligt Financial Times har Kinas regering beordrat myndigheter att ta bort utländsk datautrustning och mjukvara inom tre år. Det kan bli ett slag mot företag som HP, Dell och Microsoft enligt tidningen och pekar mot riktningen av "frånkoppling" från globala leveranskedjor. HP var ned 0,2 procent och Microsoft sjönk 0,3 procent.

Morgan Stanley har beslutat att skära ned på personalen med 1,500 anställda, motsvarande 2 procent av den globala arbetsstyrkan. Detta på grund av "den osäkra globala omvärlden". Aktien var marginellt ned.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 1 punkt till 1,83 procent.

Läs även: Nu har Kina givit order – utländsk datorutrustning och mjukvara ska bort


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST