Fotograf: Pexels

Boprisindikator på fortsatt hög nivå – ”största uppgången sedan 2012”

“Nivån indikerar att vi kan få fortsatt stigande bostadspriser in i 2020”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Storbanken SEB presenterar en i princip oförändrad boprisindikator för december. Indikatorn ökar med en enhet gentemot förra månaden, till 43.

Sveriges regioner befinner sig på ett spann mellan 35 och 56, där Skåne ligger i topp.

I januari i år var indikatorn på noll.

“Under 2019 har Boprisindikatorn stigit med 43 enheter vilket är den största uppgången sedan 2012. Nivån indikerar att vi kan få fortsatt stigande bostadspriser in i 2020. Å andra sidan har vi en svagare ekonomisk utveckling framför oss och troligen även en räntehöjning från Riksbanken, så det blir spännande att se vad som väger tyngst”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Undersökningen genomförs av Demoskop, på uppdrag av SEB. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 26 november till 3 december.

Läs även: Hög aktivitet på bomarknaden – men utbudet lägsta sedan 2016


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST